Брой 83 (2089), 30-04-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ ДУХ

ЛИЧНОСТИ ОТ ИСТОРИЯТА: Панайот Попов, виден стопански деец на гр. Русе, първи председател на Първата българска търговска камара – Русе, 1890 г.


Учредител на първите кредитни и търговски институции в Русе

Председател на Управителния съвет на Акционерно спестително дружество „Гирдап”, една от първите действащи частни банки в страната /1882 г./

Председател на Спестително дружество „Начало“ /1882г./

Пръв председател на Първа българска търговска камара – Русе, /1890 г./

Инициатор на създаването на Първо българско застрахователно дружество „България“ и председател на управителния съвет на дружеството /1891-1910 г./

Съосновател и член на управителните съвети на Българска търговска банка през 1895 г. и на Русенската търговско-индустриална камара

 

Панайот А. Попов е роден на 30 ноември 1848 г. г. в Русе, където прекарва детството си.  Завършва трети клас в лицея „Митрондио”.

Останал в историята като виден стопански деец на гр. Русе. Най-често името му се среща сред учредителите на първите кредитни и търговски институции в града. Той изиграва важна роля в изграждането и развитието на кредитната система в България. Интересен е фактът, че като център на частното банкерство в България по онова време не се оформя София, а Русе.

В края на 1881 г. в Русе се основава и от началото на 1882 г. функционира Акционерно спестително дружество „Гирдап” с основен капитал от 1,5 млн. златни лева. Фактически това е една от първите действащи частни банки в страната и неин пръв председател на Управителния съвет е Панайот А. Попов.

Той става пръв председател на Спестително дружество „Начало“, основано в 1882 г.  Учредяването през пролетта на 1890 г. в Русе на Първа българска търговска камара дава мощен тласък на развитието на банково-кредитното дело в страната. П. А. Попов става първият неин председател.

Той е един от инициаторите за образуване на Първо българско застрахователно дружество „България“ в края на 1890 г. От 1891-1910 г. е председател на управителния съвет на дружеството. През това време се въвежда издаването на различни видове полици и се отстоява седалището на „България“ да остане в Русе.

П. А. Попов е между съоснователите и членовете на управителните съвети на Българска търговска банка през 1895 г. и Русенската търговско-индустриална камара, на която е и пръв председател.

През 1897 г. Панайот Пенков заедно с П. А. Попов образуват, на базата на фирма „Пенков-Павлов и сие“, анонимно дружество „Пенков-Попов“ - фабрично кожарско предприятие за производство на кожени изделия. П. А. Попов е между акционерите на дружеството за керамични изделия „Труд“ АД.

Човек с изключително богата култура, той говори няколко чужди езика, от които най-добре турски, гръцки и идиш, участва и подкрепя множество инициативи в дунавския град. Член на възрожденското читалище „Зора“  и един от инициаторите на възстановяването му през 1883 г. Кмет е на Русе от есента на 1893 до лятото на 1894 г. П. А. Попов завещава 40 акции, всяка от по 20 златни белгийски франка от кожарската си фабрика  на сиропиталището „Елеонора“,  на дружеството Добрина- Йосиф I, на Девическата гимназия и на трапезарията  „Бедни студенти“.

Умира на 7 октомври 1910 г. в Русе.

--------------

Източник: „Уроците на предците 1890-1947“, Юбилеен сборник за 115 години от създаването на Първата българска търговска камара, автори Тодор Нейков и Иван Черкезов, Русе 2005 г.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Възможности за подкрепа и финансиране на малки и средни предприятия
Инструменти и услуги на ЕБВР и Съвета по инвестиции при БТПП Още
Онлайн дискусионен уъркшоп по проект DiVET
Поради големия интерес към обучението БТПП планира и други подобни дискусии Още
БТПП информира за предстоящи уебинари, организирани от Центъра за индустриално сътрудничество ЕС-Япония, май 2020
БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ ДУХ
ЛИЧНОСТИ ОТ ИСТОРИЯТА: Панайот Попов, виден стопански деец на гр. Русе, първи председател на Първата българска търговска камара – Русе, 1890 г.
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Влошаване на стопанската конюнктура през април във всички наблюдавани сектори
Общият показател на бизнес климата спада под дългосрочната средна стойност за последните 10 г. Още
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
ЕК одобри исканията на България за временни изключения на правилата в международния автомобилен транспорт
Правителството одобри Програма за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия, пострадали от извънредната ситуация и епидемията от COVID-19
Европейската комисия одобри предложение на Фонд на фондовете в посока облекчаване условията на работа по дяловите инструменти
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Министерството на енергетиката предлага за обществено обсъждане проект на промени в Закона за енергийната ефективност
Въвежда се нова схема за задължения за енергийни спестявания Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ИПИ представя: Международно изследване „Отворен бюджет” за 2019 г.
Автор: Институт за пазарна икономика Още