Брой 50 (55), 12-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНОВАЦИИ, НАУКА

Обявиха наградите в първия европейски конкурс за интелигентна мобилност


Заместник-председателят на Европейската комисия Сийм Калас, отговарящ за мобилността и транспорта, обяви днес, 12 март, победителите в първия конкурс за интелигентна мобилност за европейски програмни продукти за планиране на маршрута на комбинирани пътувания с различни видове транспорт (multi-modal journey planners). В категорията „Оперативни програми за планиране на маршрута“ двамата победители са Idos и Trenitalia, а в категория „Новаторски идеи“ победители са Penelope Ventures GmbH и SNCF. Инициативата има за цел да насърчи разработването на интегрирани програмни продукти за планиране на маршрути за пътуване, включително трансгранични, с варианти за комбиниране на различни видове транспорт.

Броят и качеството на представените проекти и идеи бяха впечатляващи, както и участието в гласуването по електронен път, което спомогна за определяне на победителите в категорията „Оперативни програми за планиране на маршрута“. Двата най-добри програмни продукта в тази категория са Idos (Чешка република, разработен от Chaps spol. s r.o.) и Trenitalia (Италия, разработен от Италианските държавни железници — Ferrovie dello Stato Italiane SpA). В категорията „Новаторски идеи“ бяха определени следните победители: Penelope Ventures GmbH за идейния проект Byebyehello и Френските национални железници (SNCF) за Mytripset.

Някои подробности за победителите измежду 12-те програмни продукта в категорията „Оперативни програми за планиране на маршрута“, получили най-голям брой гласове при електронното гласуване.

Idos е софтуер, който планира маршрута от врата до врата в границите на Чешката република и Словакия. Този продукт предлага и други трансгранични транспортни връзки за цяла Европа с автобус или влак. Неговият уебсайт регистрира 66 милиона посещения месечно.

Програмата SIPAX на Trenitalia изчислява маршрута с влак, автобус и фериботни линии в Италия и няколко съседни на нея държави. Допълнение към нея се явява инструментът Viaggiatreno за проследяване на движението в реално време. Нейният уебсайт регистрира 3 милиона посещения дневно.

Победителите в категорията „Иновативни идеи“ спечелиха вниманието на журито със своята съобразителност относно решаването на проблемите и разработването на проекти, които обхващат всички потенциални нужди на пътниците, включително услугите по издаване на билети.

Идейният проект Byebyehello за софтуер за планиране на маршрути, представен от Penelope Ventures GmbH, убеди журито с многото си новаторски елементи и със силния екип от участници, който може да осъществи на практика този проект. Дружеството смята да пусне съответният софтуер на пазара през май 2012 г. най-напред в Германия.

Идейният проект Mytripset, представен от SNCF, спечели журито с новаторското прилагане на социалните мрежи за предоставяне на съдържание и актуална информация за движението. За осъществяването му също се разчита на силен екип от партньори. Пускането на съответния софтуер е предвидено за есента на 2012 г. във Франция.

Приоритетно се насърчава разработването на новаторски програмни продукти за планиране на маршрута за комбинирани пътувания. През 2011 г. Комисията проведе проучване „За софтуер за планиране на маршрута за комбинирани пътувания в Европа“. Окончателният доклад с резултатите от него също бе публикуван днес и е на разположение на интернет адрес:

http://ec.europa.eu/transport/its/studies/index_en.htm.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП е съорганизатор на кръгла маса „Европейски и национални политики за гарантиране развитието на жените в предприемачеството”
Палатата е за гарантиране на равни права на жените, което е не само въпрос на справедливост, но също е изключително важно за стимулиране на растежа Още
Покана за участие в семинар „Как да регистрираме търговско представителство в Русия”
Лектори ще бъдат експерти от Държавната регистрационна палата при Министерството на правосъдието на Руската Федерация Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Форум на австрийски фирми „Техника за околната среда”
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Национална инициатива "Работа за младите хора в България" 2012 - 2013 г.
Инициативата е представена на портала за обществени консултации Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Фирмите подават декларации до 2 април
Освен декларации за облагане с корпоративни данъци дружествата са задължени да подават и годишни отчети за дейността Още
ИНОВАЦИИ, НАУКА
Обявиха наградите в първия европейски конкурс за интелигентна мобилност
Инициативата насърчава разработването на интегрирани програмни продукти за планиране на маршрути за пътуване, включително трансгранични Още