Брой 50 (55), 12-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП е съорганизатор на кръгла маса „Европейски и национални политики за гарантиране развитието на жените в предприемачеството”


БТПП, Информационното бюро на Европейския парламент в България и списание Мениджър организират в София национална кръгла маса на тема „Европейски и национални политики за гарантиране развитието на жените в предприемачеството и на пазара на труда”. Форумът ще се проведе на 16 март 2012 г. от 10.00 до 15.00 часа в хотел Радисън, София.

Дискусията ще се състои от два панела - първият по въпросите на европейските и национални политики за гарантиране развитието на жените в предприемачеството, а вторият - по темата относно политиките за гарантиране развитието на жените на пазара на труда.

Целта на форума е да се очертаят предизвикателствата и приоритетите пред европейското и национално законодателство по отношение на равенството между половете, спазването на трудовото законодателство и възможностите за бизнес, собствено иницииран от жените в условията на икономическа криза.

По данни на ЕК, само 13,7% от членовете на управителни органи на най-големите европейски дружества са жени, в сравнение с 2010 г., когато този процент беше 11,8%. С тази скорост на включване на жените в най-високите управленски етажи на бизнеса, еврокомисарят Вивиан Рединг смята, че на Европа ще й трябват 40 години за постигане на поне приблизително приемливо съотношение в тях (поне 40% жени).

Според резултатите от Евробарометър, публикувани в началото на март тази година, 88% от европейските граждани вярват, че при еднакви способности жените следва да бъдат равно представени на водещите ръководни длъжности в бизнеса. Жените съставляват 60% от новозавършилите висше образование, но малко от тях достигат до най-високите ръководни позиции в дружествата. Разликата в заплащането в Европа между мъже и жени за една и съща позиция е около 16,4%. Според данни на НСИ в България, разликата се увеличава с годините и достига до 20% в някои сектори.

БТПП е за гарантирането на равни политически, граждански, икономически, социални и културни права, което е не само въпрос на справедливост, но също така е изключително важно за стимулиране на растежа. Темата за равноправието между половете представлява и един от най-сериозните законодателни ангажименти за ЕП. В този контекст, на пленарната сесия на ЕП в Страсбург на 13 март ще бъде гласувана резолюция с предложения за намаляване на разликите в заплащането между мъже и жени, както и за евентуалното използване на квоти за насърчаване на присъствието на жени в управителните съвети на компании и политически органи.

Евродепутатът Мария Неделчева (EНП, ГЕРБ) и д-р Антония Първанова (НДСВ, АЛДЕ), членове на Комисията за правата на жените и равенството между половете на Европейския парламент, ще направят водещите презентации на форума. Утвърдени жени в българския бизнес ще споделят своя професионален опит.

По време на събитието социолози ще представят данни от специално изследване по въпроси, свързани с темата.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП е съорганизатор на кръгла маса „Европейски и национални политики за гарантиране развитието на жените в предприемачеството”
Палатата е за гарантиране на равни права на жените, което е не само въпрос на справедливост, но също е изключително важно за стимулиране на растежа Още
Покана за участие в семинар „Как да регистрираме търговско представителство в Русия”
Лектори ще бъдат експерти от Държавната регистрационна палата при Министерството на правосъдието на Руската Федерация Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Форум на австрийски фирми „Техника за околната среда”
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Национална инициатива "Работа за младите хора в България" 2012 - 2013 г.
Инициативата е представена на портала за обществени консултации Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Фирмите подават декларации до 2 април
Освен декларации за облагане с корпоративни данъци дружествата са задължени да подават и годишни отчети за дейността Още
ИНОВАЦИИ, НАУКА
Обявиха наградите в първия европейски конкурс за интелигентна мобилност
Инициативата насърчава разработването на интегрирани програмни продукти за планиране на маршрути за пътуване, включително трансгранични Още