Брой 233 (238), 29-11-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНОВАЦИИ, НАУКА

Делян Добрев: Иновациите ще са гръбнакът на следващия програмен период


Иновациите ще са гръбнакът на следващия програмен период, надявам се да успеем да получим  повече средства за подкрепа на бизнеса. Това каза министър Делян Добрев по време на откриването на Третото издание на Международна конференция "Индустрия и иновации 2012", организирана от b2b Media. Той допълни, че енергийната ефективност на предприятията също не е за подценяване, защото страната ни е на пето място в Европа по енергийна неефективност. Третият приоритет през следващия програмен период за ОП „Конкурентоспособност“ ще бъде  подкрепата на производство и износ на продукти с висока добавена стойност. Министър Добрев обясни, че част от общата сума за иновации ще бъде под формата на  ваучерна схема за фирмите. Когато фирмата вземе ваучера, тя ще отиде точно в това научно звено, което ще може да направи нещо полезно за компанията. Така средствата за иновации ще се насочат към науката, уточни министър Добрев.

Развитието на индустрията и иновациите е от съществено значение за икономиката през следващите години, затова правителството прави всичко възможно да привлича повече средства в тях. В годините преди кризата нашата икономика растеше благодарение на инвестиции във финансовия сектор, строителството и туризма, докато след 2009 г. икономиката ни придобива нов облик, обяви още министърът и посочи, че през последните години инвестициите в индустрията се запазват и са около 2 милиарда евро на година.    

С промените в Закона за насърчаване на инвестициите се осигурява конкурентно предимство на секторите с висока добавена стойност. Министър Добрев уточни, че  след влизане в сила на промените, в рамките на две години фирмите ще могат да получат обратно от държавата 17.4 на сто от разходите си за човешки ресурси. Основното предизвикателство пред фирмите от ИТ сектора е подборът на все повече и по-добре подготвени млади хора. Заедно с представители на бизнеса и МОН се обсъждат възможностите за увеличаване на приема на студенти по компютърни специалности. През 2012 г. са връчени седем сертификата клас А и Б на български и чужди инвеститори, докато през изминалата година броят им е 4.

Министърът обясни, че е нормално в София да има технологичен парк. Такъв би могъл да бъде построен само в още един голям български град, например в Пловдив, обясни Добрев. Той ще е насочен към агробизнеса, а в него биха могли да работят фермери и производители на храни. Добрев добави: „Със сигурност няма да програмираме 4 или 5 технологични парка в България. Капацитетът ни е толкова – София и максимум Пловдив. Тези технологични паркове трябва да бъдат развивани около университетите и научните звена. Те не могат да бъдат на гола поляна“.

Изпълнителният директор на "София тек парк“ Елица Панайотова обясни, че организацията ще акцентира върху няколко сфери – ИКТ, биотехнологии, e-heatlh и енергия. В последната компонента ще влизат откриването на нови източници на енергия, енергийна ефективност, смарт грид мрежи и др.

НОВИНИ ОТ БТПП
Връчиха наградите „Мистър и Мисис Икономика 2012”
Председателят на Палатата бе в състава на журито Още
БЧК отчете проведената с участието на БТПП кампания за подпомагане на пострадалите от земетресението в Перник
Благодарение на кампанията в момента се изграждат 17 сглобяеми къщи Още
Участието на жените в развитието на икономиката на Дунавския регион обсъдиха на форум във Виена
България ще бъде домакин на следващия форум през 2013 г. Още
Китайска делегация от гр. Шенджън ще посети страната ни през следващата седмица
Палатата ще бъде домакин на бизнес форум Още
ИНОВАЦИИ, НАУКА
Делян Добрев: Иновациите ще са гръбнакът на следващия програмен период
"София тек парк" ще акцентира върху няколко сфери – ИКТ, биотехнологии, e-heatlh и енергия Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
3 лв. е таксата за издаване на свидетелство за съдимост по електронен път
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Доклад за механизма за предупреждение: подкрепа за макроикономическото възстановяване в ЕС
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покани за международни събития, получени в БТПП