Брой 148 (2154), 04-08-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Проект ERIAS – примери за положителна интеграция на пазара на труда


Нарт Харун е роден в Сирия и е живял в Дамаск. В момента е на 29 г. Решава да напусне родината си, защото не иска да стане войник и да убива. Първата страна, в която се премества, е Йордания, но не остава дълго там. Заминава за Турция и само няколко дни по-късно идва в България.

Това се случва през 2013 г. Първоначалният му план бил да отиде в Швеция и да започне „ново светло бъдеще“, но плановете на бежанците често се променят...

Нарт получава статут на бежанец и се премества в Пловдив. Започва работа в Aladdin Foods - компания за бързо хранене. Първо работи като дюнерджия, а по-късно – като началник смяна. Учи в пловдивския филиал на Техническия университет – София, вече трета година. Там също така посещава курсове по английски и български език. Освен тях, Нарт говори арабски и малко немски.

За него интеграцията в България преминава доста гладко. Намира си работа веднага. Хората около него му помагат много - при издаването на документи, регулирането на гъвкави смени на работното място заради обучението и т.н. Нарт твърди, че работата е от решаващо значение за интеграцията.

На въпроса какво харесва най-много в своята работа, открито отговаря, че е привързан към хората, колегите си и ежедневната комуникация с тях.

Бъдещият инженер вижда България от добрата й страна. Старае се да бъде  положително настроен винаги. Да си добър, за Нарт означава да си истински човек.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Идеи за бъдещо сътрудничество
Проект ERIAS – примери за положителна интеграция на пазара на труда
Излезе втори брой на информационния бюлетин по проект QUALIFY
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Облекчаване на режима за износ от Индия на медицински предпазни средства срещу Ковид-19
ГЛОБАЛНА ТЪРГОВИЯ
Споразумението за търговия между ЕС и Виетнам влиза в сила