Назад

Инициативата за цифрови стандарти (DSI) на МТК – Париж разширява приложението си и създава нови рамки за уеднаквяване на процесите на цифровата търговия


През 2020 г. МТК – Париж (ICC) стартира Инициативата за цифрови стандарти (DSI) в партньорство с Азиатската банка за развитие и правителството на Сингапур, за да създаде глобално хармонизирана, дигитализирана търговска среда, в съответствие с целите за насърчаване на включването и възможностите за тези, които участват в международни вериги за доставки. През 2021 г. Световната търговска организация и Световната митническа организация се присъединиха към Съвета за управление на DSI като наблюдатели, за да помогнат за оформянето на стратегическите ангажименти с правителствата и политиците в световен мащаб.

Инициативата за цифрови стандарти се ангажира да насърчава съгласуваността на политиките и хармонизирането на стандартите за цифрова търговия в полза на бизнеса, правителствата и хората навсякъде. Работейки с установени органи за определяне на стандарти и международни организации, Инициативата за цифрови стандарти на ICC ще стимулира по-голямото приемане на съществуващите стандарти и ще създаде нови рамки за уеднаквяване на процесите на цифрова търговия.

Наскоро МТК в  Обединеното кралство (ICC UK) стартира нов Център за цифрова търговия и иновации, в отговор на амбицията на правителството на Обединеното кралство да има отворена система за търговия с останалия свят.

Коментирайки стартирането на Центъра за цифрова търговия и иновации на ICC UK (C4DTI), генералният секретар на МТК Джон Дентън каза: „Осемнадесет месеца откакто Инициативата за цифрови стандарти на ICC започна да функционира, щастлив съм да видя, че инициативата предизвика нова вълна от сътрудничество и иновации навсякъде. FIT Alliance, обявен преди два месеца, е пример за нашия подход за дълбоко сътрудничество. Радвам се да видя формирането на Центъра за цифрова търговия и иновации в Обединеното кралство и се гордея, че съм глобален партньор на знанията на C4DTI, за да подкрепя цифровата трансформация на световната търговия чрез насърчаване на международно признати стандарти.“

Хана Нгуен, директор на DSI – Digital Ecosystems, каза: „Формирането на Центъра за цифрова търговия и иновации в Обединеното кралство има потенциала да ускори бързо приемането на последователни стандарти в системите и процесите както от страна на бизнеса, така и от страна на правителството. Такива усилия са важни за привличането на повече заинтересовани страни в процеса на приемане и осветляване на практическата фаза на прилагане на местно и регионално ниво, след като международните стандарти бъдат идентифицирани."

DSI и СТО наскоро публикуваха първия по рода си Набор от инструменти за стандарти за трансгранична безхартиена търговия  (Standards Toolkit for Cross-border Paperless Trade), за да помогнат на компаниите и правителствените агенции да приемат наличните стандарти за ускоряване на цифровизацията на търговските процеси. Наборът от инструменти беше широко приветстван заради неговата достъпност и са в ход плановете за превод на това ръководство на няколко езика, за да се засили глобалното му въздействие.