Брой 97 (2352), 26-05-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ

Малки общини със силна индустрия се катерят в класацията на чуждестранните инвестиции

Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика

През изминалите десетилетия един от основните двигатели на икономически растеж, особено в по-слабо развитите региони на страната, са чуждите капитали. Инвестициите и навлизането на нови фирми на местните пазари преобразяват регионалната карта, и по тази причина анализът на факторите, които правят отделни региони успешни в привличането им е особено важен.

В настоящия текст разглеждаме разпределението на чуждестранните инвестиции с натрупване към края на годината за 2019[1] г. в общините. Важно е да се отбележи, че тези данни представят целия обем на чуждите инвестиции, а не само инвестиционните потоци през конкретната година, с които често биват бъркани.

Към края на 2019 г. общият обем на чуждестранните инвестиции в страната достига 25,3 милиарда евро, или с приблизително 0,4 милиарда повече в сравнение с предишната година. Умереният ръст на върха на икономическия цикъл е резултат най-вече на свитите инвестиционни потоци през последните няколко години.

|ИНТЕРАКТИВНА ВЕРСИЯ НА КАРТАТА|

Очаквано, предвид размера и развитието на местната икономика, почти половината – 12,6 милиарда евро за 2019 г. – от чуждестранните инвестиции са в Столична община. Предвид фокуса на столичната икономика върху услугите делът на инвестициите в индустрията е относително малък, а основен магнит на чужди капитали през последните години са отрасли като информационно-комуникационните технологии, аутсорсингът и търговията. На второ място по обем на чуждестранните инвестиции се нарежда Бургас (1,8 милиарда евро), Пловдив (1,1 милиарда евро), а индустриалният център Девня вече задминава Варна, с 817 спрямо 811 милиона евро.

Прави впечатление и обстоятелството, че сред водещите общини се нареждат и относително малки, но със силна индустрия – община Марица привлича 270 милиона евро, Ботевград – 252 милиона евро, Божурище – 227 милиона евро. В 22 общини натрупаният обем на ПЧИ е бил над 100 милиона евро, а в 137 са или близо до нула, отсъстват или данните са конфиденциални. Важно е да отбележим, че в групата със „скрити“ данни влизат общини, които със сигурност биха се наредили на челните места на класацията – тези в Средногорието, да речем – но тъй като в тях доминира един голям инвеститор данните не подлежат на публикуване.

|ИНТЕРАКТИВНА ВЕРСИЯ НА КАРТАТА|

Разпределението на чуждестранните инвестиции на човек от населението дава представа за важността на чуждите капитали в местните икономики. Традиционен лидер по този показател е Девня, с 96 хиляди евро на човек, следвана от Гълъбово с 60 хиляди евро на човек от населението. В топ 5 вече се нареждат и общини от периферията на София, като в Божурище обемът на инвестициите достига 27 хиляди евро на човек, в Елин Пелин – 17 хиляди евро, а 13 хиляди са те в Каварна. Сред областните центрове единствено Столична (9,6 хиляди евро/човек) и Бургас (8,7 хиляди евро/човек) се класират в челната десетка. На картата се оформят и значителни райони, в които чуждестранни инвестиции практически отсъстват – големи части от Северна България, особено край река Дунав, по границата със Сърбия, както и в планинските райони.

Натрупването на общински данни в проекта „265 истории за икономика“ позволява и да сравним динамиката на чуждестранните инвестиции между 2018 и 2019 г. Сред общините със значителен обем на местните капитали[2] най-голям ръст в рамките на годината има Божурище (140%), както и Карлово (68%), Плевен (58%) и Видин (34%).

Възстановяването на инвестиционните потоци и привличането на нови фирми след кратката, но бурна криза ще е сред сериозните задачи на местната власт в следващите години. По тази причина и данните за кризисната 2020 г. ще са от особен интерес, най-вече за да можем да оценим дали определени райони са били засегнати от отлив на капитали.


[1] Статистическото изследване за преките чуждестранни инвестиции на НСИ е годишно, изчерпателно и обхваща нефинансовите предприятия, които имат регистрирано чуждестранно участие в капитала на предприятието от 10 до 100% с дълготраен интерес и влияние на чуждестранния инвеститор в управлението му. С годишния статистически формуляр се осигурява информация за обема на чуждестранните преки инвестиции към 31.12. на отчетната година.

[2] Тук оставяме настрана общини, където чуждите инвестиции възлизат на няколко стотин хиляди или 1-2 милиона евро, където между годините се наблюдават спадове и ръстове от по няколкостотин процента в резултат на много малки реални промени в обема на инвестициите



 

НОВИНИ ОТ БТПП
Виртуална бизнес среща България - Ирак, 15 юни 2021 г. от 11 часа
Актуална информация за икономическите отношения между двете страни, с фокус към секторите с потенциал във взаимната търговия и инвестиции Още
Ирландия и Нова Зеландия са най-новите членове на Международната акредитационна верига за сертификатите за произход към МТК – Париж
Над 8,5 млн. са сертификатите за произход, издавани годишно от общо 733 акредитирани палати по света Още
Покана за участие в онлайн двустранни бизнес срещи в сектор "Здравословни храни"
Допълнителна възможност за посещение на интересни уебинари с вдъхновяващи лектори от водещи изследователски агенции Още
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
Малки общини със силна индустрия се катерят в класацията на чуждестранните инвестиции
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
НОВИНИ ОТ СМЕСЕНИ ПАЛАТИ/ КАМАРИ/ КЛУБОВЕ
Франция е утвърден търговско-икономически и инвестиционен партньор на България
Събитие на Френско-българската търговска и индустриална камара в София Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Европейската комисия отпуска 511 милиона евро за България по линия на SURE
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
АОП актуализира Правилата за ползване на ЦАИС ЕОП
Прецизиране на техническите изискванията към Квалифицираните удостоверения за квалифициран електронен подпис Още
РЕГИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО И ИНИЦИАТИВИ
България заедно с още 67 региона от Средиземноморието с достъп до евросредства за опазването на околната среда и подпомагане на туризма
ОБЩЕСТВЕНА КОНСУЛТАЦИЯ
Допитване до българските МСП относно Инициативата за устойчиви продукти
Крайният срок за участие е 15 юни Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от ЕEN
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Българо-сръбски бизнес форум с двустранни срещи, 8 юни 2021 г.
Участието е безплатно, необходима е предварителна регистрация Още
Виртуална изложба за малки и средни предприятия „SMExpo 2021“
3-18 юни 2021 г. Още