Брой 97 (2352), 26-05-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

РЕГИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО И ИНИЦИАТИВИ

България заедно с още 67 региона от Средиземноморието с достъп до евросредства за опазването на околната среда и подпомагане на туризма


Страната ни е включена за първи път в програмата за териториално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027 с проектобюджет от 230 млн. евро

 България ще има достъп до европейско финансиране за изпълнение на съвместни проекти заедно с 67 региона на Средиземно море по новата Програма за транснационално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027 г. (Програма Евро МЕД 2021-2027). Страната ни е включена за първи път в нея, като проекти ще могат да се изпълняват на цялата ѝ територия. От българска страна Национален орган на програмата ще бъде Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Общият прогнозен бюджет на инструмента за периода 2021-2027 г. е около 230 милиона евро, осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и национален принос от държавите-участници.

Програма Евро МЕД 2021-2027 включва най-вече крайбрежните региони и острови в десет държави-членки на ЕС. Освен България, с цялата си територия участват Хърватия, Кипър, Гърция, Италия, Малта и Словения. Включени са и 11 региона от територията на Испания, 5 региона от Франция, 3 региона от Португалия, както и държавите кандидат-членки на ЕС: Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания.

Програмата ще финансира мерки в областта на иновациите и новите технологии - проекти за повишаване на капацитета за иновации на публичните власти и частните субекти за прилагане на решения за устойчива и зелена икономика и по-екологична среда за района на Средиземно море. Във фокуса на програмата е и опазването на околната среда, като са предвидени мерки за решаване на общи проблеми, свързани със замърсяване на морските територии, управлението на отпадъци, опазване на биологичното разнообразие и др.

Борбата с изменението на климата също е сред приоритетите, като е дадена възможност за съвместни проекти за управление и минимизиране на рисковете от природни бедствия. Програмата ще има за цел и да насърчи прехода към кръгова и ефективна икономика – насърчаването на зелени технологии, внедряване на екологосъобразни системи за възобновяеми енергийни източници, енергийната ефективност, синя икономика и др., като и подпомагане на сътрудничеството между национални, регионални и местни власти.

Отчитайки икономическата значимост на сектор „туризъм“ за регионите в Средиземноморието, както и последиците от социално-икономическата криза вследствие на пандемията от COVID-19, развитието и подпомагането му ще бъде един от основните приоритети.

Очаква се програмата да бъде финализирана в рамките на следващите няколко месеца и внесена за одобрение към ЕК през второто шестмесечие на 2021 г.

В тази връзка МРРБ стартира обществени консултации по Доклада за екологична оценка (ЕО). Становища и мнения могат да се депозират до 11 юни 2021 г., както следва: писмено, чрез деловодството на МРРБ, на адрес: гр. София, п.к. 1202, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 17 – 19 или по електронна поща на имейл: e-mrrb@mrrb.government.bg.

Подробна информация и документи, касаещи процедурата по екологична оценка, е достъпна на интернет страницата на министерството, в раздела „Проекти на нормативни актове“.

Актуална информация относно подготовката на програмата се публикува регулярно на нейната интернет страница.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Виртуална бизнес среща България - Ирак, 15 юни 2021 г. от 11 часа
Актуална информация за икономическите отношения между двете страни, с фокус към секторите с потенциал във взаимната търговия и инвестиции Още
Ирландия и Нова Зеландия са най-новите членове на Международната акредитационна верига за сертификатите за произход към МТК – Париж
Над 8,5 млн. са сертификатите за произход, издавани годишно от общо 733 акредитирани палати по света Още
Покана за участие в онлайн двустранни бизнес срещи в сектор "Здравословни храни"
Допълнителна възможност за посещение на интересни уебинари с вдъхновяващи лектори от водещи изследователски агенции Още
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
Малки общини със силна индустрия се катерят в класацията на чуждестранните инвестиции
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
НОВИНИ ОТ СМЕСЕНИ ПАЛАТИ/ КАМАРИ/ КЛУБОВЕ
Франция е утвърден търговско-икономически и инвестиционен партньор на България
Събитие на Френско-българската търговска и индустриална камара в София Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Европейската комисия отпуска 511 милиона евро за България по линия на SURE
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
АОП актуализира Правилата за ползване на ЦАИС ЕОП
Прецизиране на техническите изискванията към Квалифицираните удостоверения за квалифициран електронен подпис Още
РЕГИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО И ИНИЦИАТИВИ
България заедно с още 67 региона от Средиземноморието с достъп до евросредства за опазването на околната среда и подпомагане на туризма
ОБЩЕСТВЕНА КОНСУЛТАЦИЯ
Допитване до българските МСП относно Инициативата за устойчиви продукти
Крайният срок за участие е 15 юни Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от ЕEN
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Българо-сръбски бизнес форум с двустранни срещи, 8 юни 2021 г.
Участието е безплатно, необходима е предварителна регистрация Още
Виртуална изложба за малки и средни предприятия „SMExpo 2021“
3-18 юни 2021 г. Още