Брой 6 (516), 09-01-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

Засега няма поводи за ръст на цените на зърното през 2014 г.

Цените на пшеницата с добри хлебопекарски показатели с доставка през януари се търгува с USD 10-15/тон повече спрямо тази с доставка декември в основните пристанища на Черно море. Някои от експортните компании изпитват трудности в набавянето на достатъчни количества хлебна пшеница, тъй като производителите в Украйна продължават да задържат количества в очакване на по-високи цени.

През декември хлебната пшеница със съдържание на протеин 11,5% и 12,5% се търгува на нива около USD 290 при условия FOB в Черноморския регион, като няма съществени разлики между цените в големите страни-износителки и България.

Ечемик почти не се търси. Обявените цени при условия FOB в дълбоките пристанища на Русия на Черно море са USD 240-245, подобни са цените и в Украйна. Не се очаква раздвижване поне до средата на януари.

Експортните компании предлагат цена на тон царевица при условия FOB в диапазона между USD 202-215/тон през декември в Русия и Украйна, докато в България цената се движи в диапазона USD 220-225/тон. Преобладава мнението, че това е таванът на цената засега и през януари е възможна корекция надолу. В тази посока говорят и натрупаните значителни запаси от културата в украинските пристанища.

Слънчогледът продължи да бъде атрактивен, макар търсенето и при него вече да спада. Обявените цени при условия FOB в средата на декември за България са от USD 470/тон.

В края на 2013 г. сред анализаторите все пак надделява мнението, че освен ако не станем свидетели на сериозни от стопанска гледна точка природни катаклизми (като например сушата от 2012 г.), реколтата при основните култури от зърнения и маслен комплекс през 2014 г. ще бъде дори още по-добра и от настоящата година. Съответно и нагласите за цените при основните селскостопански стоки е да се движат на нива около тези от 2013 година.

Очаква се площите с пшеница да достигнат 222,9 млн. ха през 2014 г. – с 3,1 млн. ха повече спрямо т.г. Това разбира се не означава, че потенциалът за ръст на цената на пшеницата е изчерпан, но нейната динамика в голяма степен ще зависи и от прогнозите за световния добив на царевица.

При рекордно високите цени на царевицата от 2006 г. насам и въпреки тазгодишния спад, все още са налице достатъчно стимули (или да го кажем така – липса на достатъчно добри алтернативи) за значителна замяна на площите с други култури. Що се отнася до другия фактор – климатичния, твърде е рано дори да се споменава. Остава нагласата, че освен ако не станем свидетели на сериозна суша от мащаба на тази през 2012 г., няма сериозни основания да се очаква ръст на цената. Единствено SocGen предупреждават, че има потенциал за ръст на цената до USD 5/бушел. Напрежение по отношение на търсенето може да дойде от животновъдния сектор, който получи глътка въздух през 2013 година.

Възможно е цената на слънчогледа да се покачи леко в началото на 2014 г., движена от засиленото търсене, но след това ще се успокои и вероятно ще се понижи в последните месеци на пазарната 2013/14 г. заради очакваните добри данни за масления комплекс в света.

НОВИНИ ОТ БТПП
Българската асоциация на производителите, вносителите и търговците на лични предпазни средства получава подкрепата на Палатата
Реклама на произвежданите продукти на фирмите от бранша, участие в специализирани изложения и бизнес делегации са основни сфери на сътрудничество Още
Среща с представители на японското посолство и на Японо-българския икономически съвет
Двустранните отношения в областта на туризма - сред темите на срещата Още
Конкурс за наградата „Бизнес за мир на Осло” 2014
Тя се присъжда за етични и отговорни бизнес действия и принципи в полза на обществото Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Засега няма поводи за ръст на цените на зърното през 2014 г.
Автор: Николай Вълканов, Институт за пазарна икономика Още
ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ
Проект на Наредба за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск
Целта е ефективна защита на фискалната позиция и предотвратяване неплащането на ДДС, на корпоративни данъци... Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Разгледана беше ревизирана версия на проекта на споразумението за партньорство
Документът е в последната фаза на изготвяне, като се планира след приемане от Министерския съвет, той да бъде официално изпратен на ЕК Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинар за обществени поръчки 2014
5, 6 и 7 февруари 2014 г., София, София Принцес Хотел Още