Брой 113 (1625), 18-06-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ

Европейският комитет за стандартизация и Construction Products Europe отбелязаха постигането на споразумение за интелигентна CE маркировка


На 7 юни 2018 г. председателят на Европейския комитет за стандартизация (CEN) г-н Венсан Лафлеш, заедно с председателя на Construction Products Europe, д-р Хаймо Шойх, главен изпълнителен директор на Wienerberger AG, подписаха заедно Декларация за постигане на споразумение за интелигентна СЕ маркировка на работен форум на CEN (CEN/CWA).

Производителите на строителни продукти трябва да спазват Регламента за строителните продукти (CPR) и да предоставят на пазара декларация за експлоатационни характеристики съгласно хармонизираните стандарти (hENs).

На практика това означава, че може да бъде предоставена и използвана в пълния ѝ потенциал много подробна информация. Целта е да се насърчи маркировката СЕ за строителни продукти чрез доброволно използване на електронна декларация. Стандартизацията е в основата на общия технически език, затова CEN е естественият партньор за разработването на този дигитален референтен документ.

Интелигентната CE маркировка осигурява връзка между продукта и неговата декларация за експлоатационни характеристики в цифров, машинен и четим от човека формат. Тя дава възможност на проектантите, изпълнителите, крайните потребители и органи на изпълнителната власт лесно да получават и да оценяват, в комбинация с подходящи цифрови инструменти, информацията в декларацията за експлоатационни характеристики по удобен за ползване и ориентиран към постигане на резултати начин. И още нещо, интелигентната маркировка CE помага на проектантите и производителите да спазват задълженията си за документацията и намалява административната тежест.

По време на събитието д-р Шойх благодари на CEN, ГД „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП” на Европейската комисия, на членовете на Construction Products Europe и на колеги от други сектори на строителната индустрия за тяхната подкрепа и участие. Освен това той подчерта, че: "Тази инициатива за интелигентна CE маркировка е важна част от големия дигитален строителен пъзел, но е онова, което производителите на строителни продукти трябва да възприемат, за да предоставят на пазара техническа информация за продуктите си. Радвам се, че това беше инициирано и реализирано от нашата европейска асоциация."

Председателят на CEN/CWA г-н Пол Сурин добави, че: "Интелигентната СЕ маркировка ще улесни разработването на цифрови инструменти. Тя позволява проследимост на продуктите, осигурява директна връзка с производителите и е съвместима със Строително информационно моделиране (Building Information Modeling - BIM). Това CEN/CWA ще бъде поето от техническите комитети на CEN (TC), включително TC 442, който работи в сектора на BIM. Трябва да се включат експерти от индустрията, тъй като управлението е много важно, ако искаме да разработваме и използваме истинско отворено Строително информационно моделиране."

Президентът на CEN г-н Венсан Лафлеш изтъкна, че: "Подкрепата на CEN за разработването на CEN/CWA за интелигентна СЕ маркировка демонстрира ангажимента на организацията да улеснява дигиталната  трансформация на индустрията чрез стандартизация и илюстрира как стандартизацията може да бъде инструмент за постигането на тези стратегически цели в сферата на цифровизацията. Тази инициатива може да покаже пътя за подобно развитие в други сектори."

Техническите комитети на CEN и Construction Products Europe ще се заемат с разработване на конкретен за продуктите подход, който да даде възможност за доброволно използване на интелигентната СЕ маркировка от производителите.

Източник: Български институт за стандартизация

НОВИНИ ОТ БТПП
Цветан Симеонов: Европа да се осъзнае накъде е тръгнала с регулациите пред бизнеса
Интервю на председателя на Палатата за Канал 3 Още
Проучване на БТПП: Невъзможен е прогрес в образованието без дигиталното обучение!
75% от анкетираните предлагат видео стрийминг, 50% използват образователни и симулационни платформи, а около 40% имат live чат по време на лекция Още
19 юни: Въздействието на Брекзит върху България - какво ще се промени и какво ще остане същото
В дискусията, като партньор, ще участва и председателят на БТПП Още
Завърши курсът за квалификация по Обща авария, организиран от Диспашорското бюро при БТПП
Участваха юристи и икономисти, желаещи да придобият знания по тази специфична материя Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Спонсорски програми за посещение на изложение за мода и дизайн Centrestage (5-8 септември 2018, Хонконг)
Хотелско настаняване за 3 безплатни нощувки или за покриване на пътни разходи Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Стартира прием на проектни предложения по мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производители" от ПРСР
Крайният срок за подаване на проектни предложения е 20.08.2018 г. Още
НАУКА И ИНОВАЦИИ
Kонференция „Финансови инструменти за насърчаване на научните изследвания и иновациите“
Специален акцент върху най-новите предложения за финансови инструменти в бъдещата 9-та Рамкова програма „Хоризонт Европа“ Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Европейският комитет за стандартизация и Construction Products Europe отбелязаха постигането на споразумение за интелигентна CE маркировка
Улесняване на дигиталната трансформация на индустрията чрез стандартизация Още