Назад

Икономическият и социален съвет: Подготовката на териториалните планове за справедлив преход за предаване пред ЕК изостава значително


Пленарната сесия на Икономическия и социален съвет прие становище на тема ”Териториални планове за справедлив преход – цели, предизвикателства и очакван ефект“.

В становището ИСС отчита, че Механизмът за справедлив преход (МСП), като част от Европейския зелен пакт беше създаден с цел при прехода към неутрална по отношение на климата икономика да не бъдат изоставени нито един човек и нито един регион. Европа създаде фонд, чрез който се предоставя целева подкрепа за мобилизирането на около 55 млрд. евро за периода 2021—2027 г. в най-засегнатите региони, за да се смекчи социално-икономическото въздействие на прехода.

ИСС отбелязва, че при обсъждането на справедливия енергиен преход е необходимо да се направят изводи от текущата ценова криза на енергийните пазари, която добавя своята тежест към вече предприети действия за ускоряване на декарбонизацията и при отчитане на икономическото възстановяване от Ковид пандемията. Европейският съюз, подобно на много други региони по света, е изправен пред рязко увеличаване на цените на енергията. ИСС отчита, че при изготвяне на насоки за справяне с отрицателните последици от внезапния скок на цените, ЕК настоява да не се допуска фрагментиране на европейския единен енергиен пазар, нито да се застрашават инвестициите в енергийния отрасъл и екологичния преход.

Съветът отчита направените усилия за оценка на въздействието на зеления преход в засегнатите области.  През 2021 година със съдействието на консултанта Прайс Уотърхауз Купърс (PWC) бяха изготвени анализи на въздействието от затваряне на мощности в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник и рамките на планове за действие, развити в три стълба: 1) диверсификация на местната икономика, 2) заетост и качество на живот и 3) подкрепа за климатична неутралност.

Съветът с тревога отбелязва, че подготовката на териториалните планове за предаване пред ЕК изостава значително. В тази връзка е необходимо да се ускори разработването на плановете от страна на министерство на енергетиката за трите въглищни региона, като се изведат ясно целите за  1) предприемане на всеобхватни мерки за недопускане на демографска криза в засегнатите региони; 2) запазване и подобряване на условията за трудова заетост; 3) постепенна индустриална преориентация в засегнатите региони; 4) осигуряване на подкрепа за образователни и научни програми, насочени към развитието в засегнатите региони.

ИСС отбелязва със съжаление, че България е пропуснала възможността да получи финансиране по Фонда за модернизация при първия обявен прием през 2021 г. и подчертава необходимостта от ускоряване разработването на Национален инвестиционен план за финансиране от Фонда.

Разработването на акта беше разпределено на Комисията по устойчиво развитие, селско стопанство, околна среда и регионални политики и Комисията по труд, доходи, жизнено равнище и индустриални отношения.

Докладчици по становището са Пламен Димитров – КНСБ,  Ина Агафонова – ФВП  и Валентина Зартова – БТПП.

По време на заседанието Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, представи актуални изследвания относно дистанционната работа, формите на заетост и работно време.