Брой 16 (2271), 25-01-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ

Глобалната платформа на търговско-промишлените палати с ключови препоръки към Италианското председателство на В20


В съответствие с ключовите препоръки на наскоро публикуваното Глобално икономическо проучване 2021 Глобалната платформа на търговско-промишлените палати (GCP) формулира основните си препоръки към Италианското председателство на B-20* за бързо, приобщаващо и устойчиво възстановяване на световната икономика по три основни направления:

Първо, глобалните икономически играчи трябва да предприемат координирани действия за повишаване на потребителското търсене чрез справяне с нарастващата безработица в отделните региони на света в резултат на опустошителните икономически последици от COVID-19. Ето защо, предоставянето на повече възможности за търговия и инвестиции в световен мащаб, включително на медицински продукти, ще бъде ключов фактор за възстановяване на заетостта и за повишаване на икономическата устойчивост.

Второ, световните лидери трябва да се съсредоточат върху иновациите чрез увеличаване на разходите за научно развитие, повишаване квалификацията на работната сила, за да стимулират цифровата трансформация и да създадат благоприятна за бизнеса среда, способстваща екологосъобразен преход и развитието на кръгова икономика.

На трето място, Глобалната платформа на търговско-промишлените палати призовава Г-20 да оглави борбата за спиране на тревожното нарастване на протекционизма, което надделява над оптимистичните очаквания за растеж за предстоящата година, и да подкрепи една отворена, справедлива и приобщаваща многостранна система за търговия, която да даде възможност на нашите малки и средни предприятия да се възстановят.

"Ефективното възстановяване изисква политически мерки, които укрепват нашия капацитет за иновации; които ще капитализират обновения ентусиазъм за глобално сътрудничество, очакван с встъпването в длъжност на президента Байдън. Никоя държава не може да посрещне глобалните предизвикателства сама. Никоя държава не може да посрещне глобалните предизвикателства без иновационната енергия на частния сектор. Имаме нужда един от друг и затова приветствам силната ангажираност на Председателството на Италия на Г-20 да работи с бизнеса за намиране на глобални решения за пресиращите ни глобални предизвикателства", отбеляза председателят на GCP и председател на Европалати Кристоф Лайтл.

За Глобалната платформа на търговско-промишлените палати

През октомври-ноември 2020 г. беше проведено Глобално икономическо проучване  сред членовете на платформата GCP, която обединява 16 национални и транснационални организации от цял свят, представляващи 100 милиона дружества с 1 милиард служители.

Отговорите на проучването следва да се разглеждат като важен показател за позицията на бизнес общността относно глобалните икономически въпроси преди италианското председателство на Г-20, което ще бъде важен форум за колективно справяне с предизвикателствата след COVID-19.

--------------

*    В20 (Бизнес 20) е гласът на частния сектор в G20, важен международен формат за взаимодействие между държава и бизнес, изготвя предложения за  формиране на глобална икономическа  политика при преодоляване на ключови предизвикателства на съвременността. През 2021 г. Италия председателства за една година  G20 и В20

Интернет сайт на Италианското председателство на B-20 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Интерактивна среща по покана на Търговската палата на Швеция
Сътрудничество на търговско-промишлените палати по време на кризата и мерки за преодоляване на трудностите Още
БТПП стартира нов проект за насърчаване на дигиталното предприемачество и управлението на кризи
Ваксините на Moderna със стандартен баркод GS1 Data Matrix
Сигурност на ваксините и проследимост на доставките в реално време Още
Безплатен уебинар и онлайн В2В срещи в сферата на IoT и киберсигурността
29 януари 2021г. от 16 часа Още
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
Глобалната платформа на търговско-промишлените палати с ключови препоръки към Италианското председателство на В20
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Клуб на дизайнера на тема: "Интериори за малки пространства"
26 януари 2021, 18.30 - 22.00 часа Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Започва приемът на документи по мерките за запазване на заетостта 60/40 и 80/20 за 2021 г.
АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
Агенция по вписванията предоставя шест нови електронни услуги през единния портал
Потребителите на Имотен регистър ще могат да получават документи по електронен път само с електронен подпис Още
ИНВЕСТИЦИОННА СРЕДА
Срив на преките чуждестранни инвестиции в света през 2020г.
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Инициатива "Успешни заедно. Развий своя бизнес онлайн"
130 компании ще получат безплатен онлайн магазин и ексклузивни услуги от ИАНМСП, Банка ДСК, Mastercard и Cloudcart Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Уебинар на тема "Iran – Bulgaria: Bilateral, Regional and International Developments"
27 януари от 12:00 до 13:30 ч. (българско време) Още