Назад

Изложба БАТИК на Студио „Рениарт“
До 3 януари 2024 г., Българската търговско-промишлена палата е домакин на тематична изложба, организирана от Студио „Рениарт" - гр. Монтана. Тази изложба представя творби в техника батик, създадени по време на третото издание на пленера, проведен през лятото на 2023 г.

Техниката на батика е древна и произлиза от остров Ява, Индонезия. Представлява рисуване с разтопен восък върху памучен или копринен плат.  Този уникален творчески процес е последвано от поетапно нанасяне на бои, обикновено чрез потапяне и изсушаване на плата. Следва ново запечатване с восък и повторни процедури, които завършват с гладене, за да бъде отстранен остатъчният восък.

Пленерът е организиран от Студио „Рениарт", като включва участие на бивши и настоящи ученици и творци, започнали творческия си път от Монтана. Целта му е да подкрепи мисията на сдружението „Студио Рениарт", което работи активно за обучение, подпомагане, насърчаване и координация на различни форми на изобразителното изкуство за децата на град Монтана и областта, както и за цяла Северозападна България.

Студиото по изобразително изкуство продължава мисията на своя основател, художника и педагог Рени Петрова, която работи в тази област в продължение на над четири десетилетия - от 70-те години на XX век до 2020 година. В момента студиото е под ръководството на г-жа Таня Василева, която успешно продължава и развива богатите традиции на студиото. Пленерът се провежда за трета поредна година , като през 2023 г. привлече рекорден брой участници, включително художници, архитекти, инженери, керамици, графични и интериорни дизайнери, аниматори, преподаватели и ученици, скулптори, татуист и юрист. Те представляват разнообразни профили и професии, но са обединени от общата страст към изкуството и са вдъхновени от творческото начало, започнало в студиото по изобразително изкуство в Монтана. 

Каталог Пленер Батик Рениарт 2023