Назад

Проучване за подобряване на бизнес възможностите в рамките на Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония


В БТПП постъпи информация от Европейският съюз относно провеждането на проучване, свързано с по-нататъшното подобряване на бизнес възможностите съгласно Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония.

Споразумението подобрява и улеснява търговията между ЕС и Япония не само чрез премахване или намаляване на митата, но и чрез премахване на регулаторните бариери, които пречат на компаниите от ЕС да изнасят своите продукти и услуги за Япония.

Тези бариери могат да включват различни или ненужни сложни технически стандарти, тромави процедури за одобряване на продукти на японския пазар или скъпи проверки, за да се гарантира съответствието им с японските разпоредби. В резултат, подобни бариери могат да доведат до допълнителни разходи и административна тежест, което води до намалени или изгубени търговски възможности.

Споразумението включва механизми, които позволяват на ЕС и Япония да си сътрудничат с оглед преодоляване на съществуващите регулаторни бариери и предотвратяване възникването на нови. Това може да бъде постигнато, например, чрез съвместно разработване на нови стандарти или гарантиране, че стандартите и техническите регламенти на всяка страна се основават във възможно най-голяма степен на международните.

Можете да участвате в проучването, попълвайки кратък въпросник ТУК. Попълването отнема около 5 мин.

Целите на това проучване са да се идентифицират:

  • съществуващи регулаторни бариери, които възпрепятстват износа на ЕС за Япония;
  • потребности от разработване или привеждане в съответствие на нови стандарти или технически регламенти, които биха улеснили и засилили търговията между ЕС и Япония.

Вашият принос към това проучване е важен за подобряване на бизнес климата за предприятията в ЕС.


Краен срок: 30 април 2022 г.