Назад

Корейското правителство създава клъстери за подкрепа на шестте стратегически за страната индустрии


Президентът на Република Корея обяви на 15 март 2023 г. нов план на правителството за реализиране на мега проект на стойност 550 трилиона корейски вона (около 400 млрд. евро) за подпомагане развитието на корейската икономика. Проектът има за цел създаването на клъстери за подкрепа и развитие на шест стратегически за страната индустрии - производство на чипове; екранни дисплеи; батерии; развитие на биотехнологиите; производство на автомобили на бъдещето и  роботика. Тези сектори са определени като ключови за икономическия растеж на четвъртата азиатска икономика.

Предвижда се финансирането на тези клъстери да бъде осигурено от частния сектор – от големите местни корпорации, а държавата да предостави ускорени административни процедури и данъчни облекчения.

Република Корея си поставя за цел до 2030 г. да създаде:

  • най-големия световен клъстер за производство на чипове с помощта на инвестиции на стойност 340 трилиона корейски вона (около 247 млрд. евро);
  • да се превърне във водещ производител на екранни дисплеи с инвестиции на стойност 62 трилиона корейски вона (около 45 млрд. евро);
  • да стане най-големият производител на батерии за електрически автомобили в света с инвестиции от 39 трилиона вона (около 28 млрд. евро);
  • в сферата на биотехнологиите да се превърне в най-големия производител с инвестиции от 13 трилиона вона (около 9,5 млрд. евро);
  • да се нареди сред водещите три автомобилни производителя в света, инвестирайки 95 трилиона корейски вона (около 69 млрд. евро);
  • в сферата на роботиката да се превърне във водещ производител на роботи с предвидени инвестиции от 1.7 трилиона корейски вона (около 1,24 млрд евро).

Президентът Юн Сук-йол посочи, че амбициозният инвестиционен икономически проект, най-големия, който Корея си е поставяла досега, идва във време, в което държавите по света са готови да осигурят огромни субсидии и данъчни облекчения, за да изградят най-съвременните технологични производства на своя територия.

Въпреки че Южна Корея е родината на двата най-големи производителя на „мемори“ чипове в света - Samsung и SK Hynix Inc., Корея понастоящем е поставена между  своя съюзник САЩ и най-големия си търговски партньор Китай в нарастваща конкуренция за световно лидерство в производството на чипове.

Трите големи корейски компании, световни лидери в производството на батерии - LG Energy Solution Ltd, Samsung SDI Co. и SK On Co. зависят в значителна степен от Китай за доставка на суровини, като в същото време са принудени да строят заводи в САЩ.

Компанията Samsung ще инвестира около 300 трилиона корейски вона (около 218 млрд. евро) през следващите две десетилетия  до 2042 г. в създаването на мега клъстер за производство на чипове в провинция Геонги, близо до вече съществуващи заводи за производство на чипове. След като производственият клъстер бъде изграден, правителството предвижда да привлече близо 150  производители и доставчици на части, материали и оборудване, както и предприятия за дизайн на чипове. По този начин клъстерът ще включва всички процеси във веригата на производство на чипове.

Същевременно Южна Корея цели да се превърне във водещ производител в много по-големия сектор на производство на чипове, различни от „мемори“ чиповете, като правителството си поставя за цел да подпомага развитието на 10 компании за дизайн на чипове чрез осигуряване на технологии за  разработка на чипове за изкуствен интелект, автомобилопроизводство и домакински електроуреди, докато те достигнат обем на продажбите си от 1 трилион вона.

Корейското правителство си поставя също за цел да подпомага разработването на следващо поколение чипове, които да бъдат използвани при създаването на  изкуствен интелект и автомобили на бъдещето.

Освен клъстера за производство на чипове, амбициозният план на правителството предвижда и изграждането на 14 други индустриални паркове в страната, които да подпомагат развитието на определените като стратегически сектори на икономиката. Инвестициите в останалите сектори също ще бъдат извършени от големи местни корпорации, в това число и Hyundai Motor Co. Корпорацията Hyundai Motor Group, която притежава Kia Corp. и Hyundai Mobis Co., планира да инвестира 21 трилиона корейски вона (15,3 млрд. евро) до 2030 г. в разширяване на заводите си за производство на електрически автомобили. По този начин Hyundai Motor Co планира да увеличи четирикратно  годишното си производство на електрически автомобили в Корея до 1.44 млн. автомобила до 2030 г от 350 000 бр. през 2022 г.

Очаква се също корпорациите SK Group  и  LG Group да вложат съответно 179 трилиона корейски вона (130 млрд. евро) и 54 трилиона вона (39 млрд. евро) до 2027 г. в изграждането на клъстери за изпълнение на плана на правителството.

Според президента Юн Сук-йол икономическата война, която започна с производството на чипове, се разраства и обхваща и други индустрии, в това число производството на батерии и коли на бъдещето и се превръща във „война на живот и смърт“.

През следващия месец предстои посещение на президента на Република Корея в САЩ , по време на което се очаква да бъдат дискутирани въпроси относно Закона за създаване на подпомагащи инициативи за производство на чипове и развитие на науката (CHIPS and Science Act) и Закона за намаляване на инфлацията, приети в САЩ, които все повече притесняват корейските компании.

Изготвил: Илия Деков, СТИВ-Сеул