Брой 199 (204), 12-10-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЗАКОНОПРОЕКТИ

Промени в Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьорите


Министерството на икономиката, енергетика и туризма е изготвило проект на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори. С него се предвиждат мерки за повишаване на безопасността асансьорите в експлоатация. Измененията предвиждат през следващите 11 години ползвателите на асансьорите да осигурят реализирането на няколко технически мерки за повишаване безопасността на пътниците, на работниците от поддържащите асансьорите фирми и на инспекторите по техническия надзор.

На асансьорите, които нямат монтирани устройства за контрол на товара и площта на кабината им е по-голяма от стандартната, в срок до 30 юни 2013 г. трябва да се монтира устройство за контрол на товара, което да не допуска задвижване на асансьора в случай на претоварване. Друго възможно решение е в кабината да се монтира врата, ограничаваща ползваната площ за пътници. Мярката има за цел да предотврати възможността за претоварване на асансьорите, с което да бъдат избегнати аварии и злополуки. Друго изискване в проекта е кабините на асансьорите да бъдат дооборудвани с аварийно осветление, което да се включва автоматично при прекъсване на нормалното електрическо захранване. Проектът предвижда в срок до 31 декември 2014 г. шахтите на асансьорите да бъдат оборудвани с осветление, а върху покрива на кабината и в шахтата и ролковото помещение на асансьорите да се монтират устройства за аварийно спиране на асансьора. Реализацията на тези мерки цели да повиши безопасността на поддържащия асансьорите персонал и контролните органи при извършване на техническото обслужване, функционалните проверки, ремонтите и техническите прегледи на асансьорите. Предвижда се да бъде въведено изискване в срок до 31 декември 2015 г. асансьорните кабини да се дооборудват с устройства за аварийна двустранна разговорна връзка между пътниците и фирмата за аварийното обслужване на асансьора. Това решение ще осигури максимално бърза реакция от страна на аварийната служба при възникване на инциденти и ще ограничи случаите, при които пътниците сами напускат кабината на асансьора. Проектът предвижда до 31 декември 2023 г. под кабината на асансьорите в жилищните сгради и в срок до 31 декември 2018 г. под кабината на асансьорите в другите сгради да бъде монтиран щит, чието предназначение е да предпазва пътниците от падане в асансьорната шахта.

С проекта са прецизирани и подобрени няколко разпоредби, със задълженията на лицата, които поддържат асансьори и с реда за поддържане на асансьорите. Допълнени са неизправностите на асансьорите, при които задължително трябва да бъде спряна тяхната експлоатация до отстраняване на неизправността.

Предложения по текста може да изпращате в законоустановения срок на адрес: e.piperova@mee.government.bg

Проект за изменение и допълнение на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Бизнес делегация, организирана от БТПП, заминава за Индия
В Делхи ще се проведе 17-та сесия на Българо-индийската междуправителствена смесена комисия и бизнес форум Още
Амбицията на Палатата е да бъде по-близко до фирмите и да има поглед към проблемите на местния бизнес
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Месечната инфлация за септември е 1,1 на сто
През септември значително са нараснали цените на някои храни Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Промени в Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьорите
Предвиждат се мерки за повишаване на безопасността на асансьорите в експлоатация Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
БАНКИ, БОРСИ, ЗАСТРАХОВАНЕ
Българските компании с улеснен достъп до капиталовия пазар в Австрия
Българският Централен депозитар и Oesterreichische Kontrollbank AG са сключили споразумение за сътрудничество Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
ОПАК ще оптимизира използването на публичните ресурси чрез публично-частно партньорство
Спира набирането на предложения по „Развитие на стартиращи иновативни предприятия чрез подкрепа за внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги”
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Разширяване на ЕС – следващи стъпки
Доклад очертава реформите на страни от Западните Балкани, на Исландия и Турция по пътя към ЕС Още