Брой 199 (204), 12-10-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Бизнес делегация, организирана от БТПП, заминава за Индия


Българска бизнес делегация заминава утре, 13 октомври, за Индия. Тя ще придружава министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Пътуването е по повод провеждането на 17-та сесия на Българо-индийската междуправителствена смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. С цел разширяване на контактите между фирми на двете страни, по време на сесията ще се проведе и българо-индийски бизнес форум, организиран от Федерацията на индийските търговско-промишлени палати (FICC ) – партньор на БТПП.

Председателят на Палатата ще ръководи бизнес делегацията. Планира се в рамките на визитата БТПП да подпише актуализирано споразумение за сътрудничество с FICC, което надгражда досегашните области за сътрудничество, както и споразумение в областта на търговския арбитраж.

Програмата предвижда и двустранни срещи по бизнес интереси. Представители на български фирми от секторите: енергетика, военна промишленост, машиностроене, хранително-вкусова промишленост, козметична промишленост, винопроизводство и туризъм са включени в делегацията. FICC ще съдейства за намирането на надеждни делови партньори от индийска страна.

На сесията Българо-индийската междуправителствена смесена комисия ще бъдат обсъдени възможностите за развитие на двустранното сътрудничество в области от взаимен интерес като търговия и инвестиции, енергетика, туризъм, селско стопанство, транспорт, информационни технологии, съобщения и др.

Индия е дългогодишен търговски партньор на България в Южна Азия и перспективна дестинация за привличане на инвестиции предвид потенциала на икономиката й. През 2011 г. двустранният стокообмен нарасна с 42% спрямо 2010 г. и достига 173 млн. щ. д. Българският износ е 88 млн. щ. д. (ръст от 52%). Основните стокови групи в него са конструкции и части за конструкции, стъклени влакна и изделия от тях, части за машини. Във вноса от Индия преобладават хетероциклени съединения, памучни прежди и тъкани, захар от захарна тръстика.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Бизнес делегация, организирана от БТПП, заминава за Индия
В Делхи ще се проведе 17-та сесия на Българо-индийската междуправителствена смесена комисия и бизнес форум Още
Амбицията на Палатата е да бъде по-близко до фирмите и да има поглед към проблемите на местния бизнес
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Месечната инфлация за септември е 1,1 на сто
През септември значително са нараснали цените на някои храни Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Промени в Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьорите
Предвиждат се мерки за повишаване на безопасността на асансьорите в експлоатация Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
БАНКИ, БОРСИ, ЗАСТРАХОВАНЕ
Българските компании с улеснен достъп до капиталовия пазар в Австрия
Българският Централен депозитар и Oesterreichische Kontrollbank AG са сключили споразумение за сътрудничество Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
ОПАК ще оптимизира използването на публичните ресурси чрез публично-частно партньорство
Спира набирането на предложения по „Развитие на стартиращи иновативни предприятия чрез подкрепа за внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги”
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Разширяване на ЕС – следващи стъпки
Доклад очертава реформите на страни от Западните Балкани, на Исландия и Турция по пътя към ЕС Още