Брой 124 (129), 28-06-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Среща с временно управляващия посолството на Либия в София


Г-н Юсеф Алхади Зургани, временно управляващ посолството на Либия в България, се срещна с председателя на БТПП г-н Цветан Симеонов. В срещата участва и бизнесменът г-н Анастас Терзобалиев, представител на компания - член на БТПП, с търговско-икономически интереси в Либия.

Г-н Симеонов обсъди с гостите си двустранните икономически отношения, които имат традиционно добра основа, но за съжаление в последните години нивата на стокообмена са непостоянни.

В хода на разговорите бяха направени планове за насърчаване на по-нататъшното развитие на бизнес отношенията между двете държави, включващи подписването на вече парафирано споразумение за сътрудничество между търговските палати на България и Либия, обмен на бизнес посещения и организиране на събития с информационен характер за бизнеса от двете страни.

В тази връзка бе отбелязана и необходимостта от възстановяване и активизиране на дейността на Българо-либийския икономически съвет.

Г-н Зургани от своя страна информира за предстоящите в Либия избори за Национален съвет на 7 юли 2012 г., като изрази увереност, че те ще доведат до създаване на ново правителство и нов парламент, който трябва да изготви и нова конституция на страната.

Според г-н Симеонов, за да бъде България конкурентна спрямо другите европейски държави във взаимоотношенията си с Либия, трябва в най-скоро време да бъде открита отново българска дипломатическа мисия в северноафриканската страна. Има индикации, че това ще стане до края на 2012 г. Към момента гражданите на Либия, които желаят да получат българска виза, се обръщат с молба към посолствата ни в Турция или в Тунис. Необходима е спогодба за облекчен визов режим с Либия за притежателите на дипломатически и специални паспорти, както е например при други европейски страни -Италия, Малта, Германия.

Отбелязано бе също така, че в Либия предстоят усилени строителни дейности за скорошно възстановяване на страната от последиците от войната.

Г-н Зургани изрази надежда, че български фирми ще вземат участие в тези дейности, подчертавайки добрия имидж, който наште фирми традиционно имат в региона на Северна Африка.

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с временно управляващия посолството на Либия в София
Председателя на БТПП г-н Цветан Симеонов проведе бизнес среща с Още
Форум на GS1 България в БТПП
Превенция на разпространението на фалшиви лекарства Стандарти GS1 за автоматична идентификация в здравеопазването Още
41 настоящи и бъдещи юристи завършиха 3-месечния курс на обучение в Арбитражния съд при БТПП
Председателят на Арбитражния съд при БТПП доц.д-р Силви Чернев връчи сертификати на завършилите петия курс за млади юристи Още
УЧАСТВАЙТЕ В ТОП 100 2012!
БТПП планира да изготви луксозно издание, в което ще бъдат публикувани първите 100 най-успешни компании през 2011 година Още
Търговски представителства на чуждестранни лица, регистрирани в БТПП
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Среща в БТПП с представители на Китайската народна асоциация за приятелство с чужди страни
ПОКАНА за участие на 2 юли 2012 г. Още
СЪОБЩЕНИЯ
Директен достъп до нов интернет портал в полза на бизнеса
Интернет портал EСomGrid (Electronic Commerce Grid)-БТПП Още
ИКОНОМИКА
Стопанската конюнктура през юни 2012 година
Бизнес климатът през юни 2012 г. се е понижил спрямо май по данни на НСИ Още
Брюксел и МВФ настояват фирмените фалити със задна дата да отпаднат
Промените в Търговския закон биха намалили нивото на лошите кредити Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Покана за представяне на предложения за информационни центрове „Europe Direct“ за периода 2013—2017 г.
Трети мандат на мрежата от информационни центрове за широката общественост „Europe Direct“ (Europe Direct Information Center) Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейския център за подпомагане на малки и средни предприятия в Пекин
Безплатна подкрепа на компаниите, които искат да изнасят продукцията си или да инвестират в Китай Още