Брой 84 (1596), 03-05-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЪЛГАРИЯ И ЕС

Томислав Дончев и Владислав Горанов коментираха на специален брифинг представения от ЕК проект на МФР за периода 2021 – 2027 г.

„Умерени оптимисти сме, че уравнението, което  представи ЕК, е един възможен вариант на Многогодишна финансова рамка, то беше дискутирано неформално многократно на различни етапи от неговата подготовка с държавите членки“ – с тези думи министърът на финансите Владислав Горанов коментира проекта за общоевропейски бюджет за периода 2021 – 2027 г., който беше анонсиран от Комисията. Според министърът задачата пред ЕК е била доста предизвикателна в контекста на необходимостта да се посрещне Брекзит и намалението на участието на Обединеното кралство в общия европейски бюджет.  

България, като председател на Съвета на ЕС, ще положи всички усилия да придвижи максимално напред дебатите по МФР, като те ще стартират още на 14 май, на заседанието на Съвета „Общи въпроси“, уточни министър Горанов. Той заяви, че, от гледна точка на общия размер на бюджета, има едно не малко номинално увеличение на общите разходи, които за целия период са 1,134 трилиона евро.

„Все още е рано да се коментира къде е България сред тези числа, тъй като отделните пакети по държави не са разписани от Комисията. Със сигурност това, което започна да се прокрадва като първоначални анализи, не е съвсем точно и българският интерес е в достатъчна степен защитен“ – категоричен е финансовият министър. Министърът каза, че „най-общо като рамка нашата вноска расте, но тя не расте заради промяна в механизма, по който се формира европейският бюджет, тя расте заради това, че българският БВП расте, БНД също расте, а това е единственият фактор, поради който в следващите години ще очакваме промяна на вноската на България“.

По отношение на отделните разходни политики министър Горанов коментира, че е направен опит двата основни стълба на Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика да бъдат съхранени, доколкото това е възможно в рамките на вкарването на нови политики в бюджета и при ситуацията на Брекзит. Според министъра все още е рано да се дават оценки в една или в друга посока, тъй като това е твърде начален етап на дебата по МФР.

„Иска ми се да избегнем приемането на МФР в следващия парламент, при новоизбрана Европейска комисия, затова Българското председателство ще положи максимални усилия в тази посока“ – каза Горанов.   

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че „това е балансиран бюджет и този бюджет е добра основа за преговори“. Той подчерта, че в оставащото ни време като Председателство очаква стиковането на позициите и преговорите да вървят с пълна сила. Вицепремиерът каза още, че през месец юни ще се проведе голямо събитие, посветено на Кохезионната политика, което ще допринесе за тези преговори. Томислав Дончев беше категоричен, че „значима промяна в обема финансиране за България не се очаква по никоя от ключовите политики“.  

НОВИНИ ОТ БТПП
Н.Пр. Беа тен Тъшър, посланик на Кралство Нидерландия в София, се запозна с дейността на БТПП
Обсъдена бе и ролята на България в процеса на приобщаване на Балканските страни към ЕС Още
ЧОУ „Меридиан 22“ отпразнува тържествено 25-годишния си юбилей
Поздравления и диплом от БТПП по повод юбилея Още
Ключът към развитието на регионите в България - във фокуса на конференцията „Образование и бизнес: Региони“ на 10 май
БТПП за поредна година е сред институционалните партньори на конференцията Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Над 50 фирми участваха в „ТрансГурмеТур” в Харманли
Винарни, мандри, пекарни, земеделски производители и хоби готвачи демонстрираха продукцията си Още
НОВИНИ ОТ СМЕСЕНИ ПАЛАТИ
Представяне на новото издание на Годишника на Френско-българската търговска и индустриална камара
РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ, СТРОИТЕЛСТВО
НСИ: Броят на издадените разрешителни за строителство на жилищни сгради продължава да расте
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Пролетна икономическа прогноза на ЕК: Българската икономика ще продължи да расте стабилно
Вътрешното търсене се очаква да бъде главният двигател на растежа Още
Томислав Дончев и Владислав Горанов коментираха на специален брифинг представения от ЕК проект на МФР за периода 2021 – 2027 г.
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за технологично партньорство от Enterprise Europe Network
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
20 май – Международен ден на метрологията
Покана за XIV-та научно-практическа конференция "Постоянно развитие на Международната система на единиците, SI" 18 май 2018 г. Още