Брой 215 (1726), 09-11-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП подкрепя НАП в борбата с недекларираната заетост


Рисковете, свързани с плащането на непълнен размер на възнагражденията, т. нар. „заплати в плик“, бяха обсъдени по време на кръгла маса, организирана от НАП. От Агенцията са разработили калкулатор, чрез който всеки може да изчисли какви загуби произтичат от невнесени или частично внесени осигуровки в период от 30 години.

Калкулаторът е достъпен на адрес: http://www.zaplatavplik.bg/, а кампанията на НАП срещу укриването на осигуровки се осъществява съвместно с Националния осигурителен институт, Главната инспекция по труда (ГИТ), Министерство на труда и социалната политика, работодателските организации и др.

БТПП, като партньор по тази инициатива, многократно се е обявявала против сивата икономика и разпространението й в трудово-правните отношения, от които всички са потърпевши –  работодателите, заради нелоялната конкуренция, работниците, заради по-ниските обезщетения при болест, майчинство или пенсия, а и държавата, заради по-малкото приходи. Всичко, което се декларира, трябва да отговаря на реалността.

От страна на НАП бяха представени нови идеи, насочени повече към информираност, а не толкова към противодействие чрез контрол. Олга Чугунска, като представител на БТПП в дискусията, отбеляза, че важно място в ограничаване на сивата икономика има мотивацията на лицата. Подчерта няколко области, в които, ако се вземат мерки, ще се повиши доверието на хората към осигурителната система, а именно: справяне с фиктивните болнични и промяна в системата за отпускане на инвалидни пенсии.

Електронно съобщение с информация за декларирания пред НАП осигурителен доход, трудов договор и други данни от данъчно-осигурителното му досие да получава всеки новоназначен служител. Това е една от мерките, които приходната администрация планира да предприеме за намаляване на проявлението на риска от укриване на част от работните заплати или т. нар. „заплата в плик“. 

Инициирането на срещи с представители на браншови организации на рискови отрасли, сключване на споразумения с тях, насърчаване на т. нар. саморегулация в браншовите организации, включително и чрез законодателни мерки, са също част от възможните решения за намаляване на проявленията на риска от укриване на заплатите на работниците. Всички участници в кръглата маса се обединиха около мнението, че най-ефективния подход за справянето с риска от укриване на доходите, е  свързан с информирането и комуникирането с обществото на това какви са техните преки загуби от подобно поведение, респективно, ползи от спазването на закона.

В заключение всички участници в кръглата маса се обединиха във виждането за продължаване на кампанията на НАП за изсветляване на доходите.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП подкрепя НАП в борбата с недекларираната заетост
На кръгла маса „Заплата в плик“ бяха представени нови идеи за справянето с риска от укриване на доходите Още
БТПП поздрави Български форум на бизнес лидерите за 20-годишния юбилей
Цветан Симеонов връчи плакет и грамота на Ираван Хира , председател на БФБЛ Още
Среща с председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски“
Обсъждане на идеи за възраждането на българският дух и ценности Още
Насърчаване на икономическото сътрудничество между България и Венецуела
Обсъждане на актуалното състояние на сътрудничеството и съвместни инициативи Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Алтернативен бюджет с ниски данъци и реформи (2019 г.)
Автор: Институт за пазарна икономика Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Български компании подписаха с китайски партньори договори за износ за над 30 млн. евро
По време на Китайския международен панаир за вносни стоки в Шанхай Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Държавна помощ: Комисията одобрява публична помощ за междусистемна връзка за природен газ между Гърция и България
Проектът ще допринесе за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки на ЕС Още
Есенна икономическа прогноза 2018 г.: устойчив растеж на фона на голяма несигурност
За България очакванията за ръст на икономиката се понижават от 3.8% на 3.5% Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Стартира I-ви национален семинар по програма „Коперник” на ЕС за държавни, научни, бизнес и неправителствени организации
22 - 23 ноември, София Още