Брой 55 (60), 19-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Българското висше образование продължава да се сблъсква с предизвикателства по отношение на качество и ефективност


Председателят на БТПП Цветан Симеонов участва в конференция, на която бе представено изследване на Световната банка (СБ) на тема "Укрепване на висшето образование в България".

Във фокуса на дискусиите бяха въпроси, относно предизвикателствата и опциите за реформи в България по отношение на институционалното управление на висшето образование, качественото му оценяване и финансирането му.

Висшето образование в България се характеризира с голям брой малки, тясно специализирани държавни висши училища, се посочва в изследването на Банката.

Като възможност за реформа българското правителство би могло да разгледа възможността за сливане на някои висши училища в по-големи институции или да се създадат по-малък брой многопрофилни университети с повече студенти.

За подобно сливане на университети са необходими способни мениджъри, които да използват справедливи и прозрачни критерии. Световната банка посочва за пример Китай и Унгария, където има успешни сливания на малки университети, чрез решителни действия на властите.

От Световната банка като вариант за реформа у нас, предлагат увеличаване на бюджетното финансиране за висшето образование до 1 процент от БВП в средносрочен план.

В изследването се предлага на българското правителство да разгледа възможността за промяна в основното финансиране на университетите, като от сегашното финансиране, според броя на записалите се студенти, да се премине към финансиране на завършилите висшите училища. Освен основното финансиране, правителството може да насърчи и дългосрочни реформи чрез сключване на договори с университетите за по три-четири години за добри постижения.

На България се препоръчва да бъде осигурен пълен достъп до кредитите за издръжка на всички редовни студенти, а стипендиите да получават само студенти с отлични академични постижения и с нисък доход и то само в подбрани приоритетни области и програми.

НОВИНИ ОТ БТПП
Българското висше образование продължава да се сблъсква с предизвикателства по отношение на качество и ефективност
Като възможност за реформа Световната банка препоръчва сливане на някои висши училища Още
В БТПП бе представен Строителният панаир - Истанбул
Строителният бранш в Турция отбелязва 10% годишен растеж Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ИКОНОМИКА
Стартира общественото обсъждане на Националната програма за развитие: България 2020
Програмата представя общата рамка на политиките за развитие на страната ни Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Мерки срещу сенчестото банкиране в ЕС
Предотвратяване на нови рискове във финансовия сектор Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
TAITRA кани български фирми да посетят Международното изложение за информационни технологии в Тайпе
TAITRA ще поеме разходите за луксозен хотел до 4 нощувки Още