Брой 56 (61), 20-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Завърши Общото събрание на Асоциацията на балканските палати в Никозия


Общото събрание на Асоциацията на балканските палати се проведе през миналата седмица в Никозия, Кипър. В заключителния документ бяха формулирани задачите в програмата за тази година, ключови сред които са:

  • Активна дейност на търговско-промишлените палати в региона за подобряване на бизнес средата чрез по-добри условия и законодателство;
  • Насърчаване на инвестиционните възможности в региона;
  • БТПП да продължи работата по развитие на инициативата на Клуба на жените предприемачи и по усъвършенстване и текущо актуализиране на Интернет страницата на Клуба;
  • Осигуряване на подкрепа от страна на ТПП от държавите, членки на ЕС, към ТПП от държави, които подготвят своето присъединяване към общността;
  • Председателят на Търговската палата на Босна и  Херцеговина бе упълномощен да координира изпълнението на споразумението за сътрудничество с Регионалния съвет за сътрудничество (Сараево).

В рамките на срещата в Никозия бяха представени приоритетите на предстоящото кипърско председателство на ЕС. Поемането на председателството е задача, равностойна по важност на членството в Европейския съюз, каза Андреас Мавроянис, заместник-министър по европейските въпроси към Президента на Република Кипър. За първи път Кипър ще поеме задължението и отговорността да председателства Съвета на ЕС през втората половина на 2012 г. За една нова и малка страна-членка като Кипър, гмурването в този силно задължаващ океан от отговорности е голямо предизвикателство, особено в момент на глобална икономическа криза, отбеляза Андреас Мавроянис (текста на изказването му  ТУК).

Председателят на БТПП Цветан Симеонов изрази подкрепата си за предстоящата отговорна мисия и идеята на Кипър да подготви скромна програма с фокус върху изпълнението. Той подчерта, че разчита страната ни да може да взаимства кипърския опит по-късно, когато през 2017 г. поеме председателството на Съвета на ЕС.

Председателят на БТПП изказа мнение, че приоритетите на Кипърското председателство могат да бъдат разделени в 3 направления:

Първо, продължаване и надграждане на постигнатото от предишните председателства - пълното прилагане на Единния пазар и Дигиталния единен пазар, реформата в законодателството, засягащо обществените поръчки, „Програма за конкурентоспособност на предприятията и за МСП” (COSME).

Втората група преоритети включва фокусиране върху ефективното използване на ресурсите, развитие на икономика, основаваща се на ниски емисии на въглероден диоксид и зелена икономика. В рамките на инициативата за създаване на Механизъм за свързване на Европа, ще се насърчи трансевропейската мрежа в енергийния сектор.

Третата група приоритети е свързана с интеграцията на пазара, преодоляване на протекционизма и търговските бариери. И не на последно място, възобновяването на дискусията за интегрираната морска политика, която е особено важна и за България. Това виждане бе подкрепено и от румънската делегация, в контекста на Дунавската стратегия. В тази посока е и предстоящото провеждане през октомври т.г. в Никозия на специализиран форум по морска политика, ролята на пристанищата в рамките на Транс-европейската транспортна мрежа и иновациите в логистиката.

В края на общото събрание на АВС в Никозия представителите на всяка една национална търговско-промишлена палата от страна-членка на ЕС имаха възможност да дадат съвети към всички останали колеги, които са в процес на присъединяване. Г-н Симеонов подчерта, че е нужно много голямо внимание по време на преговорния процес. Трябва да се „скъси” връзката с фирмите и да се отработи бърза реакция на трудните договорености в процеса на присъединяване към ЕС и на подговеността на организацията за новите условия в рамките на ЕС.

Председателят на БТПП сподели, че е особено важно една бизнес организация да има капацитет за писане и реализиране на проекти с особен фокус и участие на Европейските информационни и иновационни центрове и Европа директно.

НОВИНИ ОТ БТПП
Завърши Общото събрание на Асоциацията на балканските палати в Никозия
Представени бяха приоритетите на Кипърското председателство на ЕС Още
Новоназначеният ни посланик в Албания посети БТПП
Българо-албански бизнес форум ще се проведе през юни т. г. в Тирана Още
Подготовката на Българо-китайски бизнес форум продължава
Китайските фирми са заявили специален интерес към инвестиции в областта на зелената енергия Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: До 1000 лева спестяват фирмите при деклариране по интернет
Фирмите, които не са извършвали дейност през миналата година, подават специална корпоративна декларация Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
МИЕТ представи оценката за въздействие на проектозакона за промени на Закона за защита на конкуренцията
Оценката е в съответствие с препоръките на ЕК и практиките в ЕС, при осъществяване на реформи Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Патентното ведомство стартира услуга "Предварителната диагностика" за МСП
Услугата е напълно безплатна и подкрепя заявяването на обекти на индустриалната собственост Още