Брой 18 (23), 26-01-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Маратон от срещи бележи посещението на бизнес делегацията ни в Марсилия


Председателят на БТПП Цветан Симеонов е на работно посещение в Марсилия, Франция. Посещението е съвместно със зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

В рамките на визитата Цветан Симеонов посети компания, специализирана в производството и пласмента на спортни стоки. В спортни комплекси на компанията, които са разположени на много места във Франция и в редица европейски страни, се предоставят условия за практикуване на над 50 вида спорт. И България се нуждае от подобни услуги, тъй като масовият спорт у нас е слабо развит все още и присъствието на подобна компания би покрило този липсващ пазарен сегмент – констатира председателят на БТПП.

Компанията има добри позиции в текстилния сектор. По време на срещата бе обсъдена възможността за прехвърляне на поръчки за шев и кройка от Далeчния изток към български фирми от бранша, известни с качествената си продукция и коректност при изпълняването на поръчки в кратки срокове.

Освен към услуги от леката промишленост, марсилците са проявили интерес за сътрудничество и в сферата на информационните технологии. БТПП се ангажира да предостави подробности и възможности за сътрудничество на български фирми от ИТ сектора с френски партньори. Ще се търсят предимно фирми с малък и среден мащаб на дейност като подизпълнители на поръчки от Франция.

В програмата на визитата бе включена и среща с най-известните местни производители на вино и зехтин. Те увериха, че стриктно спазват действащото законодателство и изискванията, което е  гаранция за качествена продукция. България може да научи много от техния опит при въвеждането на строги стандарти при винопроизводството.

Българската делегация проведе предварителни разговори с Френско-арменската търговска палата в Марсилия, като се запозна с тяхната дейност. Представителите на Френско-арменската търговска палата в Марсилия са изразили интерес за бъдещо сътрудничество с БТПП.

По-късно днес се очакват новини от Браншовата камара по туризъм. Ще се обсъдят възможностите за привличане на повече френски туристи в България с местните туристически фирми. Българската делегация ще почерпи опит по отношение на привличането на туристи от местните марсилски власти, които се подготвят да превърнат своя град в новата столица на културата на Европа. Марсилия е избрана за културна столица на Европа за 2013 година. Този опит ще се окаже особено ползотворен за българските градове София и Варна, които са на път заедно да кандидатстват за европейска културна столица за 2019 година.

Визитата на българската делегация в Марсилия е резултат от проявен интерес от френска страна за тясно сътрудничество с българския бизнес в областите текстил, информационни технологии, селско стопанство, туризъм.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП приветства решението на правителството за облекчаване на визовия режим
Шенгенските визи ще са равностойни на българските Още
Маратон от срещи бележи посещението на бизнес делегацията ни в Марсилия
От френска страна проявяват интерес за сътрудничество в областите текстил, информационни технологии, селско стопанство, туризъм Още
Нови членове на БТПП
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Правителството предлага промени в Закона за търговския регистър
С предлаганите нови текстове се въвежда възможност непререгистрираните търговски дружества и кооперации да подадат молба за обявяване в несъстоятелност Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Декларации за облагане на доходите и за корпоративните данъци с БАРКОД
За да ползвате услугата, е необходимо да изтеглите електронната форма на декларацията с баркод и да я попълните офлайн Още