Брой 155 (160), 10-08-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Цветан Симеонов: В България правителствата не се вслушват в другите гласове


Замразяването на цените по-скоро насажда незаслужено негативно отношение към големите хранителни вериги, но не бива да се забравя, че благодарение на тях много от нашите стоки достигат до пазари по целия свят, каза в ефира на „Хоризонт” и предаването "Нещо Повече" председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Според него конкурентната пазарна среда е "тази, която определя нивото на цените на стоките". Предприемачите знаят, че когато се разшири производството, ще има и по-висока заетост и уважение.

Симеонов  заяви, че не е имал съмнение за бъдещето на БТПП в диалога за тристранно сътрудничество, докато е чакал решението на Конституционния съд и добави: „За съжаление, в България все още, които и да са правителства, имат неблагоразумието да не се вслушват и в другите гласове, а това е важно.”

Палатата - от позицията и със самочувствието на най-старата организация на предприемачите у нас след Освобождението, не е преставала да търси в историята добри примери на предприемаческия дух на българина. „Наши експерти намериха, че наистина с документите, с които разполагаме, е потвърдено съществуването на Сдружение на бакалите, създадено 1812 година. Самото сдружение се казва "Свети Три светители", има си и икона (снимката вляво), която е запазена и досега в Катедрален Храм „Света Неделя” в София. Те са играли изключителна роля, давали са вересии, финансирали са обучението, нерядко и революционната дейност. Между двете Световни войни са жертвали част от своите интереси и са взели решение организирано да засилят кредита, или вересиите.”

БТПП ще отбележи 200-годишнината от създаването на Сдружението на бакалите, което се явява първото търговско сдружение у нас.

Председателят на БТПП изтъкна, че Палатата одобрява идеята за повишаване на пенсиите, но не и тази за настройване на обществото срещу търговските вериги и замразяването на цените. Според него това е недопустимо и непазарно.

София, снимка за спомен пред Търговско-бакалското сдружение “Св. Три светители”, 30-те години на ХХ век (сайт „Изгубената България” http://www.lostbulgaria.com )

НОВИНИ ОТ БТПП
Цветан Симеонов: В България правителствата не се вслушват в другите гласове
Конкурентната пазарна среда е тази, която трябва да определя нивото на цените на стоките Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в Mеждународно изложение за металургия, електроника и строителни технологии „ТЕХНОМА 2012”, Скопие
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Наети лица и средна работна заплата през второто тримесечие на 2012 година
Работната заплата се увеличава спрямо първото тримесечие на 2012 г. с 3.7% и достига 758 лева Още
Предвиждат се данъчни облекчения за собствениците на електромобилите
Обмисля се възможността да подпомагане закупуване на такъв тип автомобили от Националния доверителен екофонд Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Изследване: Износът на периферните страни не страда от липса на конкурентоспособност*
Сегашните дефицити са причинени от прекомерен внос, а не толкова от неконкурентоспособност на експортните стоки Още