Брой 53 (310), 15-03-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Иновативни приложения на стандартите GS1


Тазгодишният Глобален форум на Националните организации GS1  в Брюксел се превърна в един от най-успешните. Според статистиката, в него участваха повече от 625 представители на отделните Национални организации GS1 от 92 държави по света.

Вече 40 години GS1 помага на своите членове да отговорят на предизвикателства на съвременния свят и бързо развиващите се технологии, като обхваща все повече сектори и области на приложение, между които финанси, публичен сектор, мобилни приложения в търговията на дребно за крайните потребители, козметика,  здравеопазване, хотелиерство и ресторантьорство, текстил и други.

Основен приоритет на организацията през следващите години ще бъде развитието на системата GS1 за постигане на високо качество на предоставяните услуги в стратегическите сектори. Тя ще се стреми да стане ключов играч в дигиталния свят по отношение на решенията „business to business“ and „business to consumer - B2B2C“, качеството на данните и прозрачността на процесите.  

Форумът стана трибуна за споделяне на добри практики от множество приложения на стандартите GS1 с конкретни решения на Националните организации GS1 и потребителите на стандартите от различните континенти. Нараства конструктивното сътрудничество с ключови представители на индустрията и световни организации и асоциации, в условия на глобализация и бурно развитие на технологиите.

В това отношение ключовия за GS1 сектор "Транспорт и логистика" бележи все повече нови постижения. Разработени са иновативни инструменти, които подпомагат внедряването на стандартите и привличат нови потребители. Все повече GS1 Национални организации се присъединяват към работната група „Транспорт и логистика“ (T&Л). Добър пример в тази посока е Австралия - местната общност на T&Л активно работи в подкрепа на световната дейност на GS1. Секторът транспорт и логистика има значителен принос към австралийската икономика с 14,5% от БВП, 165 000 фирми и 1 милион работни места.

Практически пример за значимостта и ролята на GS1 стандартите в сектор  Транспорт и логистика е действащото приложение на Stena Line (една от най-големите световни компании за воден транспорт) и DSV Road (една от трите най-големи фирми в Европа за наземен транспорт) в рамките на проект eFreight по 7-ма рамкова програма. Приложението се базира на използване на GS1 Logistic Interoperability Model за стандартизиране на структурата и съдържанието на обмена на данни. Вече са отчетени и първите ползи: 50% съкращаване на производствените разходи в зоната за check-in, с 10 мин. съкращаване на времето за приемане на терминала.

По отношение на новите сектори / инициативи, по които GS1 работи, съществено внимание се отделя на сектора на финансовите услуги. Във връзка със стратегията за LEI (Legal Entity Identifier), финансовият сектор си сътрудничи с GS1 за успешното внедряване на глобалната система за идентификация на юридическите лица във финансовия сектор (Global LEI System).

Особено значение се отделя на ролята на стандартите GS1 в новия за GS1 сектор на хотелиерство и ресторантьорство, като се акцентира върху безопасност на продуктите във връзка с новите законодателни рамки, изискващи повече информация за продуктите, както и осигуряване на проследимост.

Глобалният форум в Брюксел зареди участниците с ентусиазъм и идеи за една работна година, отворена към иновации и сътрудничество, което да допринесе за разрастване на  GS1 и утвърждаването й като най-широко използваната система от стандарти за веригата на снабдяване по света.

За въпроси по темата: GS1 България, тел.: 02/811 76 03; 811 76 04, Е-mail: gs1bulgaria@gs1bg.org

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Иновативни приложения на стандартите GS1
Глобалният форум на GS1 очерта насоки за развитие на приложения в транспорта и логистиката, както и в нови сектори като финанси, хотелиерство и ресторантьорство Още
Търговските палати на България и Русия са свързващото звено между бизнеса от двете страни
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Делегация на Търговска борса Хаймана, Анкара е на посещение в Търговище
Визитата е по линия на проект „Повишаване на капацитета и работа в мрежа” Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Конференция „Германия - страна на иновации”
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Основни резултати от наблюдението на работната сила през 2012 година
Коефициентът на заетост за населението на 15 - 64 навършени години е 58.8%, или с 0.4 процентни пункта по-висок в сравнение с 2011 Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК предприема действия за по-добро прилагане на законодателството за защита от нелоялни търговски практики
Те са част от мерките за насърчаване на доверието на потребителите в рамките на Европейската програма за потребителите Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Стив Ханке: Без валутния борд България ще последва съдбата на Гърция