Брой 94 (351), 17-05-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Дискусия по промените в Закона за професионалното образование и обучение


Съветът на браншовите организации при БТПП проведе среща-дискусия относно Проект за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО). Макар че планираните законодателни промени не могат едновременно да адресират всички нива на образователната система, изискващи реформа, стремежът е чрез предложения законопроект да се разкрият допълнителни възможности за продължаване на образованието и съответно улесняване достъпа до пазара на труда на по-голям брой лица.

В дискусията участваха зам.-министърът на образованието, младежта и науката Мариaна Банчева, началникът на отдел „Професионално образование и обучение“ в просветното министерство Емилия Вълчовска, председателят на БТПП Цветан Симеонов, зам.-председателят на Съвета на браншовите организации при БТПП и член на Изпълнителния съвет на Палатата Лъчезар Искров, както и представители на браншови организации.

Емилия Вълчовска представи основните акценти в проекта за изменение и допълнение на ЗПОО и възможностите за отваряне на образователната система към партньорство с бизнеса.

Обсъдиха се организацията и механизмите за въвеждане на обучение чрез работа, необходимите нормативни промени в ЗПОО, Кодекса на труда и др.

В проекта е записано, че професионалното обучение може да се осъществява и по пътя на обучение чрез работа (дуално обучение), като форма на партньорство между професионалните гимназии и работодателите. Този вид обучение в професионалната гимназия се финансира със средства от държавния бюджет, а професионалното обучение в реална работна среда чрез наемане на работа в предприятието се финансира от работодателя. Съгласно проектозакона, професионално обучение чрез работа ще се провежда въз основа на договор, сключен между професионалната гимназия и работодателя.

Законопроектът предвижда изменения при въвеждане на модулна организация на професионалната подготовка, нови гъвкави пътеки за придобиване на професионална квалификация, по-осезателно включване на работодателските организации в системата на ПОО, съответните промени в Кодекса на труда, свързани с договорите за ученичество и признаването на квалификацията на ученика.

Всички фирми, които имат идеи за усъвършенстване на професионалното обучение и доближаването му до нуждите на бизнеса, могат да ги отправят към Маргарита Дамянова, директор БТПП – ЦПOПКФО на следния e-mail: m.damyanova@bcci.bg

БТПП ще обобщи предложенията на своите членове и браншови организации и ще ги представи на МОМН.

НОВИНИ ОТ БТПП
Дискусия по промените в Закона за професионалното образование и обучение
Обсъдени бяха механизмите за въвеждане на обучение чрез работа и партньорството между професионалните гимназии и работодателите Още
Н.Пр. Марси Рийс, посланик на САЩ в България, посети БТПП
На срещата бе потвърдена готовността на двете страни за сътрудничество и нови инициативи Още
Нараства интересът на бизнес средите в Якутия към партньорство с български компании
Предстои промо-тур “Туристически форсайт Якутия” Още
Среща с председателя на районен съвет Тараклия, Молдова
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
На посещение в Търговище е делегация на Смоленската търговско-промишлена палата
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Българското патентно ведомство се подготвя за внедряване на електронно заявяване на марки и дизайни
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Наредба по чл. 13, ал.3 от Закона за обществените поръчки (ЗОП) за критериите и реда за определяне на основни национални интереси в областта на сигурността и отбраната
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Засиленото сътрудничество в ЕС води до по-голяма безопасност на потребителите
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Световен форум за устойчива енергия във Виена
Международен бизнес форум в гр. Солун, Гърция, 30 май 2013 г.
„Мисия за растеж” в Китай: Фокус върху европейската „зелена индустрия”