Брой 94 (351), 17-05-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Среща с председателя на районен съвет Тараклия, Молдова


Председателят на районен съвет Тараклия, Молдова Александър Гарановски посети БТПП и проведе среща с председателя на Палатата Цветан Симеонов. В разговора участва и Ангел Маринков, представител на Държавна агенция за българите в чужбина.

Александър Гарановски сподели, че районът е икономически слабо развит и ако до края на годината не се увеличат инвестициите е възможно закриване на безмитните зони. Тези зони предоставят възможности за инвестиции и бизнес, като дейността е освободена изцяло от облагане и дава възможности за износ на продукция безмитно в държавите от ОНД.

Председателят на районен съвет Тараклия допълни, че има неизползван потенциал в областта на преработката на мляко и месо и керамичното производство.

Припомняме, че през септември м.г. БТПП организира съвместно с  българското посолството в Молдова семинар на тема ”Възможности за бизнес и инвестиции в българския етнически район Тараклия”. По време на събитието делегация от Тараклийския район представи на българския бизнес конкретни предложения, но за съжаление фирмите не са предприели конкретни действия и няма установени договорености.

Тараклийският район е разположен в южната част на Молдова, с население около 42 000 души, като 67% от тях са етнически българи, а 80% - с българско гражданство.

Александър Гарановски подчерта, че българската идентичност, фолклор и традиции продължават да се съхраняват и до днес и именно това подхранва интереса на месните бизнес среди към сътрудничество и партньорство с български фирми. Мащабите на район Тараклия са вече във възможностите и потенциала на българските делови среди и при равни други условия е нормално той да бъде предпочетен за инвестиции като район с компактно българско население, което също очаква подобрение на своя жизнен статус.

БТПП също смята, че е необходимо да се подкрепят българските граждани и бизнес, независимо в коя държава се намират. Палатата допълнително ще представи информация за условията и възможностите за развиване на бизнес в район Тараклия.

НОВИНИ ОТ БТПП
Дискусия по промените в Закона за професионалното образование и обучение
Обсъдени бяха механизмите за въвеждане на обучение чрез работа и партньорството между професионалните гимназии и работодателите Още
Н.Пр. Марси Рийс, посланик на САЩ в България, посети БТПП
На срещата бе потвърдена готовността на двете страни за сътрудничество и нови инициативи Още
Нараства интересът на бизнес средите в Якутия към партньорство с български компании
Предстои промо-тур “Туристически форсайт Якутия” Още
Среща с председателя на районен съвет Тараклия, Молдова
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
На посещение в Търговище е делегация на Смоленската търговско-промишлена палата
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Българското патентно ведомство се подготвя за внедряване на електронно заявяване на марки и дизайни
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Наредба по чл. 13, ал.3 от Закона за обществените поръчки (ЗОП) за критериите и реда за определяне на основни национални интереси в областта на сигурността и отбраната
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Засиленото сътрудничество в ЕС води до по-голяма безопасност на потребителите
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Световен форум за устойчива енергия във Виена
Международен бизнес форум в гр. Солун, Гърция, 30 май 2013 г.
„Мисия за растеж” в Китай: Фокус върху европейската „зелена индустрия”