Брой 78 (335), 19-04-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Повече от 35 български фирми се включиха в Българо-румънски бизнес форум


БТПП бе домакин на Българо-румънски бизнес форум, организиран съвместно с Посолството на България в Букурещ, Търговско-промишлената палата - Букурещ, Столична община, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма  и най-голямата консултантска мрежа в подкрепа на МСП “Enterprise Europe Network”. 

При откриването на форума Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, заяви, че търговските палати в двете страни имат за цел да насърчават бизнеса, като една от формите за реализиране на тази цел е организирането на подобни форуми.  Той отбеляза като изключително важен факта, че значителен брой  български компании са проявили интерес към срещи с румънски партньори от секторите: компютърни системи и технологии, комуникации, охранителни системи, медицинско оборудване, производство на вагони и влакове, транспорт, застраховане, производство на сол, фармация, електрически инсталации и ел. оборудване и др.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова сподели, че за всеки кмет е важно да поддържа и развива икономическите отношения между фирмите от неговата община и чуждестранни партньори. Тя отбеляза, че в град София се поддържа едно трайно ниво на заетост - безработицата е около 3,6%. В рамките на последните няколко години Столична община е успяла да инвестира средства от европейските фондове в инфраструктура, като се подготвят инвестиции в медицинско оборудване и видео наблюдение. Кметът на София анонсира, че се предвижда намаление  на таксите за тротоарно право с 15%.

Кметът на Букурещ проф. д-р Сорин Опреску благодари на българските инвеститори в Румъния, които подкрепят икономиката на страната. Той отбеляза, че през последните 23 години България - в частност София – се  развива изключително динамично.

Сорин Димитриу, зам.-председател на Румънската търговско-промишлена палата и председател на ТПП Букурещ, представи секторите, застъпени в бизнес делегацията.  Той информира за проектите на ТПП Букурещ, като изрази желание за партньорство с регионалните палати в България. 

Н.Пр. Антон Пакурецу, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в София, оцени като добро развитието на политическите и икономическите отношения между България и Румъния.

От Българската агенция за инвестиции направиха преглед на инвестиционния климат в страната и предимствата на бизнес средата, като отбелязаха, че Румъния заема 26-то място сред инвеститорите у нас.

Дору Драгомир, председател на Смесената Българо-румънска търговска камара, представи новосформираната организация и услугите, които камарата предлага.

Форумът премина при голям интерес - повече от 35 български фирми се включиха в двустранните срещи с цел намиране на потенциални партньори сред румънските компании.

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров и Сорин Димитриу, председател на ТПП Букурещ, в рамките на отделна среща след форума обсъдиха въпросите за възможно сътрудничество по европейски проекти с участието на двете палати.

НОВИНИ ОТ БТПП
Повече от 35 български фирми се включиха в Българо-румънски бизнес форум
Посланикът на Румъния и кметовете на София и Букурещ бяха официални гости на форума Още
Подобряване на обслужването на гражданите и бизнеса предвижда проект на Агенция „Митници“
Автоматизирането на всички процеси ще позволява да се следи движението на митнически документи Още
Покана за участие в срещи със сръбски компании
В2В срещи в рамките на проекта CONNECTION Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Разширява се обхватът на Програмата за развитие на селските райони
Още над 30 общини ще могат да ползват европейско финансиране по програмата Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Може да се тества е-услугата за подаване на данни от доставчиците и получателите на течни горива
За да се подават посочените електронни документи, е необходимо да се регистрира електронен подпис Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
МФ изпрати на ЕК актуализираните Национална програма за реформи и Конвергентна програма
През юни Съветът на ЕС ще приеме специфични препоръки по страни, които държавите-членки следва да вземат предвид при разработването на националните си бюджети… Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покани за международни събития, получени в БТПП