Брой 194 (199), 05-10-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Предстои посещение на българска бизнес делегация в Индия


Н.Пр. Дивябх Манчанда, извънреден и пълномощен посланик на Индия в България, посети БТПП и се срещна с председателя Цветан Симеонов.

Основна тема на срещата бе предстоящата визита на българска бизнес делегация, която ще пребивава в Индия в периода 13 – 17 октомври 2012 г. и ще придружава министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Пътуването е по повод провеждането на 17-та сесия на Българо-индийската междуправителствена смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. С цел разширяване на контактите между фирмите на двете страни, по време на сесията ще бъде проведен и българо-индийски бизнес форум, организиран от Федерацията на индийските търговско-промишлени палати – партньор на БТПП.

14 представители на български компании от секторите: енергетика, военна промишленост, машиностроене, хранително-вкусова промишленост, козметична промишленост, винопроизводство, туризъм ще участват в бизнес делегацията и ще се срещнат с партньори в Индия.

БТПП ще се възползва от възможността да установи контакти с наскоро създадения регионален комитет за сътрудничество с Централна Европа към Конфедерацията на индийските индустриалци, чиято основна роля е да се засилят търговските и инвестиционни връзки между Индия и страните от Централна Европа.

На сесията Българо-индийската междуправителствена смесена комисия ще бъдат обсъдени възможностите за развитие на двустранното сътрудничество в области от взаимен интерес като търговия и инвестиции, енергетика, туризъм, селско стопанство, транспорт, информационни технологии, съобщения и др.

Индия е дългогодишен търговски партньор на България в Южна Азия и перспективна дестинация за привличане на инвестиции предвид потенциала на икономиката й. През 2011 г. двустранният стокообмен нарасна с 42% спрямо 2010 г. и достига 173 млн. щ. д. Българският износ е 88 млн. щ. д. (ръст от 52%). Основните стокови групи в него са конструкции и части за конструкции, стъклени влакна и изделия от тях, части за машини. Във вноса от Индия преобладават хетероциклени съединения, памучни прежди и тъкани, захар от захарна тръстика.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП подкрепя всички инициативи, насърчаващи трансграничното сътрудничество в Дунавския регион
Дунавската стратегия е новата макрорегионална инициатива на Европейския съюз Още
Предстои посещение на българска бизнес делегация в Индия
Визитата е във връзка със сесия на Българо-индийската междуправителствена смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество Още
Покана за участие в бизнес делегация, придружаваща министър-председателя в Албания
Ще бъдат организирани срещи с потенциални албански партньори, съгласно заявени интереси от българските участници в делегацията Още
Продължава подготовката на Бизнес форума за Югоизточна Европа - Истанбул
Очакват се над 300 представители на бизнеса и официални лица от всички страни на Югоизточна Европа Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането
Обществените консултации по законопроекта продължават до 16 октомври т.г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Избягване на изпадането в несъстоятелност чрез решаване на проблема със забавените плащания
57% от предприятията в Европа заявяват, че изпитват проблеми по отношение на ликвидността поради забавени плащания Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство