Брой 231 (741), 01-12-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БИЗНЕС СРЕДА

НСИ: През ноември 2014 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 0.5 пункта спрямо предходния месец


През ноември 2014 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 0.5 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-благоприятния бизнес климат в строителството и търговията на дребно, съобщиха от НСИ.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" намалява с 1.9 пункта в сравнение с октомври поради по-песимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира намаление и на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.

Относно продажните цени в промишлеността по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През ноември съставният показател "бизнес климат в строителството" се увеличава с 2.0 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче очакванията им както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца са по-песимистични. Последната анкета отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането.

Основната пречка за развитието на бизнеса в отрасъла продължава да бъде свързана с несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и финансовите проблеми. По отношение на продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства със 7.5 пункта в сравнение с предходния месец поради подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Регистрира се повишен оптимизъм и в прогнозите им по отношение на обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Най-сериозните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, остават несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното влияние на първите два фактора.

Относно продажните цени очакванията на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През ноември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" намалява с 2.8 пункта поради по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги обаче мненията им се подобряват.

Несигурната икономическа среда продължава да е основната пречка за развитието на бизнеса в отрасъла, следвана от конкуренцията в бранша. Същевременно през последния месец се увеличава и негативното влияние на фактора "слабости в икономическото законодателство". По-голямата част от мениджърите очакват продажните цени в сектора да се запазят през следващите три месеца.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
НСТС обсъди проекта на държавния бюджет за следващата година
БТПП подкрепя запазването на данъчните ставки за корпоративни данъци и тези на физическите лица като важен стимул за инвестиции, икономически растеж и заетост Още
Обръщение на национално представителните синдикални и работодателски организации към 43-то Народно събрание и Министерския съвет
Според петте организации, преодоляването на възникналите проблеми и гарантирането на икономическия напредък минават през реформи Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена палата - Враца участва с партньори в проект “За по-иновативно работно място”
За създаване на по-благоприятна за иновации среда за микро, малки и средни предприятия от Европейския съюз Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
България в международните класации 2014: 90 мерки за икономически растеж
Институт за пазарна икономика Още
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: През ноември 2014 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 0.5 пункта спрямо предходния месец
По-благоприятен бизнес климат в строителството и търговията на дребно Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Министерството на икономиката и енергетиката предлага за обществено обсъждане проекти на нормативни актове
Устройствени правилници на Министерство на туризма, Министерство на енергетиката и Министерство на икономиката Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” е първата оперативна програма, която стартира за новия програмен период
Осигурени 2135 млн. лв. за разкриване на нови работни места и укрепване процеса на социално сближаване в България Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Интернет търсачките и клауд фирмите във фокуса на Европейския парламент
С резолюция ЕП призова страните членки и ЕК да премахнат бариерите пред разрастването на единния цифров пазар в Европа Още