Брой 231 (741), 01-12-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Търговско-промишлена палата - Враца участва с партньори в проект “За по-иновативно работно място”


Партньорски организации от 6 държави от Европейския съюз проведоха в Лисабон първата среща по проект “За по-иновативно работно място”- InnoWork, съфинансиран от програма Еrasmus+, KA2 - Сътрудничество и иновации за добри практики.

Този проект е необходим, защото пазарът на Европейския съюз е най-големият в света, но остава фрагментиран и с недостатъчно иновации. Връзката между иновациите и професионалното обучение трябва да бъде преразгледана от инициативата „Преосмисляне на образованието“ и да има много по-стратегически подход към иновациите.

Главната цел на проекта InnoWork е да създаде една по-благоприятна за иновации среда за микро, малки и средни предприятия от Европейския съюз и да повиши техните способности за приспособяване в бизнес среда, като им осигури необходимото обучение за осъществяването на организационни иновации.

През 24-те месеца от изпълнението на проекта партньорите* ще разработят 3 основни нови продукта:

  • Учебен план (обучителни компании и доставчици на професионално обучение чрез необходимите умения и компетенции, които следва да бъдат покрити в обучението)
  • Отворено обучително съдържание за микро и МСП
  • Указания за доставчиците на професионално обучение по отношение на евентуалната интеграция на разработения материал във вече съществуващи обучителни курсове.

Проект InnoWork се разглежда като допълнение на вече изпълнения проект I-CREATE, но и като новаторски, тъй като се предвижда да осигури целенасочено обучение за целевите групи – МСП и научноизследователски и развойни организации; микро предприятия и доставчици на професионално образование и обучение – нещо, което не е правено в друг проект в ЕС.

По този начин инициативата придобива широка географска перспектива в 9 европейски държави – България, Ирландия, Австрия, Испания, Словакия, Обединеното кралство, Португалия, Литва и Финландия. Партньорите по проекта са подбрани така, че да се осигури широко покритие на Европейския съюз. резултатите ще бъдат преведени и достъпни на повече езици от Европейския съюз, а самият проект ще постигне по-голяма публичност.

---------------------------------
* Европейски център за качество ООД (България) – частна консултантска фирма, Търговско-промишлена палата- Враца (България), MERIG – частен изследователски център (Австрия), AidLearn–консултантска компания, работеща в областта на човешките ресурси (Португалия), VAMK – университет за приложни науки (Финландия), KTU – регионален научен парк (Литва) и LearnPlay – фондация с богат опит в обучителните игри (Великобритания)

 

НОВИНИ ОТ БТПП
НСТС обсъди проекта на държавния бюджет за следващата година
БТПП подкрепя запазването на данъчните ставки за корпоративни данъци и тези на физическите лица като важен стимул за инвестиции, икономически растеж и заетост Още
Обръщение на национално представителните синдикални и работодателски организации към 43-то Народно събрание и Министерския съвет
Според петте организации, преодоляването на възникналите проблеми и гарантирането на икономическия напредък минават през реформи Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена палата - Враца участва с партньори в проект “За по-иновативно работно място”
За създаване на по-благоприятна за иновации среда за микро, малки и средни предприятия от Европейския съюз Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
България в международните класации 2014: 90 мерки за икономически растеж
Институт за пазарна икономика Още
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: През ноември 2014 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 0.5 пункта спрямо предходния месец
По-благоприятен бизнес климат в строителството и търговията на дребно Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Министерството на икономиката и енергетиката предлага за обществено обсъждане проекти на нормативни актове
Устройствени правилници на Министерство на туризма, Министерство на енергетиката и Министерство на икономиката Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” е първата оперативна програма, която стартира за новия програмен период
Осигурени 2135 млн. лв. за разкриване на нови работни места и укрепване процеса на социално сближаване в България Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Интернет търсачките и клауд фирмите във фокуса на Европейския парламент
С резолюция ЕП призова страните членки и ЕК да премахнат бариерите пред разрастването на единния цифров пазар в Европа Още