Брой 174 (684), 10-09-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

НСИ: Промишлеността бележи ръст през юли


По предварителни данни през юли 2014 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 0.2% в сравнение с юни 2014 година.

През юли 2014 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира спад от 0.2% спрямо съответния месец на 2013 година.

Месечни изменения

През юли 2014 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 2.0%, и в добивната промишленост - с 1.5%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление от 0.6%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 27.4%, производството на тютюневи изделия - с 23.4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 5.8%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 5.3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.2%. Спад е регистриран при: производството на химични продукти - с 10.2%, производството на облекло - с 2.1%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.7%.

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11.9%, и в добивната промишленост - с 0.9%, докато в преработващата промишленост е регистриран ръст от 3.9%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 43.5%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 19.8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 18.5%, производството на изделия от каучук и пластмаси - със 17.8%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 16.5%. Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 5.7%, производството на химични продукти - с 4.7%, производството на облекло - с 4.5%.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Кои са основните предимства на арбитража
Фирмите, търсейки защита на нарушеното си право, могат да разчитат на бързо разрешаване на възникнали спорове чрез посредничеството на Арбитражния съд при БТПП Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП не изисква данни за банкови сметки и кредитни карти по електронна поща
Получените от клиентите на НАП електронни писма, в които на английски език се съобщава за възстановяване на данък от 977.93 BGN, са най-вероятно опит за измама Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Промишлеността бележи ръст през юли
Намаление на годишна база при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ Още
РЕГИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО И ИНИЦИАТИВИ
Ставаме посредник между Китай и страните от Централна и Източна Европа в областта на земеделието
Министър Грудев представи концепция за създаване на Център за сътрудничество „16+1” пред посланици от ЦИЕ Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Правителството гарантира с национални средства плащанията по спрените оперативни програми
Осигуряват се до 750 млн. лв. за финансиране на плащания по „Околна среда“ и по двете приоритетни оси на „Регионално развитие“ Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международно изложение за храни и напитки Foodex 2015
3-6 март 2015, Токио Още