Брой 237 (997), 08-12-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

НСИ: Промишленото производство отбелязва слаб ръст през октомври


Индексът на промишленото производство през октомври нараства минимално спрямо предходния месец. Увеличението е с 0,1%, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо октомври месец миналата година повишението е с един процент.

Месечни изменения

През октомври 2015 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 1,9%, а намаление е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,6%, и в добивната промишленост - с 12,3%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 16,9%, производството на тютюневи изделия - с 15,9%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 13,3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 5,7%. Спад е регистриран при: обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 5,2%, производството на мебели - с 4,5%, производството на превозни средства, без автомобили - с 3,6%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1,3%.

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в преработващата промишленост - с 4,4%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,9%, и в добивната промишленост - с 9,3%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 29,4%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 16,1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 14,9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 12,2%. Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 18,8%, производството на основни метали и производството на химични продукти - по 10,4%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 8,6%.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП ще обяви резултатите от проучването "Европейски икономически преглед 2016"
Със специален фокус към резултатите за България Още
Връчиха наградите „Работодател на годината – 2015”
19 работодатели от различни сфери на дейност бяха отличени на форум в столичния хотел „Хилтън“ Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Работна среща в Кешан по проект „От Черно до Егейско море - нови възможности за туризма и съпътстващия бизнес“
Природни и културно-исторически обекти в регионите на Бургас и Кешан могат да бъдат включени в съвместни туристически пакети Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Промишленото производство отбелязва слаб ръст през октомври
По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване Още
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
Електронно свидетелство за съдимост вече може да се заплаща директно от сайта на Министерство на правосъдието чрез дебитна или кредитна карта
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
5-ти международен конгрес за млади бизнесмени
18 – 19 декември 2015 г., Истанбул, Турция Още