Брой 238 (1250), 09-12-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

НСИ: Износът на България за ЕС нараства с 6% за периода януари и септември


Износът на България за Европейския съюз (ЕС) се увеличава с 6% през първите девет месеца от годината в сравнение с година по-рано и е в размер на 23,034 млрд.лв., показват публикуваните днес предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 64,4% от износа за държавите членки на ЕС.

Само през септември експортът за ЕС нараства с 14,7% и е на стойност 2, 849 млрд. лева, а вносът се разширява с 2,4%.

При износа на България за ЕС през деветте месеца на годината най-голям ръст на годишна база е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (30,6%) и „Химични вещества и продукти” (19%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (23,9%).

Вносът на България от ЕС през периода януари - септември 2016 г. се увеличава с 1,5% спрямо същия период на предходната година и достига 24,536 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Полша.

През септември 2016 г. вносът на България от държавите членки на ЕС нараства с 2,4% в сравнение със септември 2015 г. и е в размер на 2, 738 млрд. лева.

Най-силен ръст на вноса за периода януари-септември спрямо същия период на миналата година е отчетен в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (12,5%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”  - 26,6%.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - септември 2016 г. е отрицателно и е на стойност 1,502 млрд. лева.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 354,2 млн. лева.

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП участва в бизнес среща с посланика на Република Корея
Н. Пр. Шин Бунам обяви, че ще съдейства за създаването на Българо-корейска търговско-промишлена палата Още
В БТПП ще бъде представена програмата ELANBiz
Специализирана информация за МСП, заинтересовани от износ или инвестиране в седем страни от Латинска Америка Още
Нови членове на Палатата
ОБЩЕСТВЕНА КОНСУЛТАЦИЯ
Фондът на фондовете започна пазарни консултации за изпълнението на финансов инструмент „Фонд за технологичен трансфер и иновации“
Фондът е нов инструмент не само за България, но и за Европа Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Износът на България за ЕС нараства с 6% за периода януари и септември
Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция Още
ИНОВАЦИИ, НАУКА
Комерсиализация в Япония на български индустриални иновации
Предложение от фирма LC Innoconsult International, работеща по проект на „Центъра за индустриално сътрудничество ЕС-Япония“ Още
ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ
С 210 млн. eвро Исландия, .Лихтенщайн и Норвегия подкрепят приоритетни проекти в България
Първите проекти могат да стартират в края на следващата година, а срокът за изпълнение на всички дейности е 30 април 2024 г. Още