Назад

ОБТ и TURSAB ще разработват съвместно туристическия регион Мармара

 

Обединение „Бъдеще за туризма” (ОБТ) и Турската асоциация на туристическите агенции (TURSAB) ще разработват съвместно регион Мармара. За това се договориха двете организации по време на 5-дневното посещение на българските туроператори в района на Чанаккале, Балъкесир, Бурса и Одрин миналата седмица. Работните срещи бяха по покана на турските колеги от TURSAB с посредничеството на Консулската служба на Република България в Истанбул.

Първият ден от посещението на българската делегация бе посветен на вилает Чанаккале – район, свързан с драматични събития от историята на двете съседни страни. Българските туроператори научиха за ключовата битка при Галиполи по време на Първата световна война, разглеждайки Военноисторическия музей в крепостта Чименлик, посетиха новия музей на Троя, открит през октомври 2018 г., а вечерта участваха в В2В среща с хотелиери и туроператори, организирана от Търговско-промишлената камара на Чанаккале.

На следващия ден се отправиха на югоизток към Гюре – курорт с термални извори на брега на Егейско море, в подножието на митичната планина Ида (Kazdağı), за да се срещнат с представители на туристическия бизнес. Българските туроператори бяха впечатлени от изумителната красота на планината и гледката от Стъклената тераса, която се открива към Едремитския залив (т.нар. Маслинена ривиера) и остров Митилини.

Cam seyir Terası е издигната на 830 м надморска височина над каньона Шахиндереси през 2021 г. После домакините показаха живописния водопад Зютювен (Sütüven) и езерото на Хасан (Hasan Boğuldu), свързан с местна легенда за трагичната любов на Хасан и Емине.

Пътуването продължи на юг към курортния град Айвълък, където групата посети остров Джунда, известен още като Али бей, за да се разходи по калдъръмените улички и да се наслади на атмосферата на отминали времена. Четвъртият по големина турски остров в Егейско море може да се похвали с редица забележителности, като двете вятърни мелници, църквата Таксиярхис, построена през 1870 г. и превърната в музей от фамилията Коч, и Къщата на деспота.

След работен обяд с TURSAB в Айвълък, българската група потегли на север към Бурса – първата османска столица. Срещата с местния туристически бизнес се проведе в току-що открития Swiss Hotel на склона на планината Улуда (която наричали Олимп в античността). В нея взеха участие вицепрезидентът на Турската туристическа асоциация Хасан Егер и Теодора Таскова, аташе по туризъм в Консулската служба на РБългария в Истанбул.

На следващия ден туристическата програма в Бурса продължи с посещение на Коза хан, построен по заповед на султан Баязид II и отворен за керваните по Пътя на коприната на 29 септември 1491 г. Благодарение на него и стратегическото място превръща града в текстилен център на империята. Оттам групата се отправи към новия музей в Бурса, открит на 15 февруари 2019 г. Под футуристичния му купол е 360-градусова картина, която дава представа за 16 април 1326 г. – датата, на която Пруса пада под османска власт и се превръща в Бурса - първата столица на Османската империя до 1368 г.

Българската група се поклони и на гроба на българската принцеса Кера Тамара в двора на тюрбето на султан Мурад Худавендигяр и неговите наследници.

Изник приятно изненада групата с новия си археологически музей, открит на 16 януари 2023 г. В него е събрана богата колекция от 1500 експоната, сред които се открояват т.нар. саркофаг на Ахил и саркофагът на Антигон I – един от пълководците на Александър Велики, основател на града. Античното си име Никея дължи на друг генерал на македонския цар – Лизимах, който след като превзема града го кръщава на жена си. Изник стана популярен с археологическата находка от 2014 г., когато случайно под повърхността на езерото се показват останките на голяма базилика от 4 век. Тя ще бъде превърната в подводен музей, включен в Списъка на световното културното наследство на ЮНЕСКО.

Последният ден на българската визита бе посветен на Одрин. Колегите от TURSAB представиха туристическите забележителности на втората османска столица –огромния медицински комплекс, построен по заповед на султан Баязид II за лечение на пациенти с ментални проблеми през 1488 г., внушителната неокласическа сграда на Гара Караагач от 1873 г., сега превърната във Факултет по изящни изкуства на Тракийския университет в Одрин, и Паметника на Договора от Лозана, открит през 1998 г. Накрая българските туроператори бяха запознати с технологията на производство на бадемови сладки и марципан и опитаха прочутия в Одрин тава джигер.

„Колегите от турска страна бяха подготвили невероятна програма и много ползотворни срещи с местния бизнес. Ще се постараем да направим специални програми по посетените маршрути, за да разширим спектъра от предложения за Турция и по-специално район Мармара. Нашите клиенти ще открият познатата стара история в нов  облик. Много от културно-историческите забележителности са под протекцията на UNESCO”, подчерта Павлина Илиева, председател на Обединение „Бъдеще за туризма”.