Брой 212 (1476), 06-11-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Официално в България стартира Системата за верификация на лекарства


Изпълнителният секретар на БОВЛ Илиана Паунова

По покана на британската посланичка Н.Пр. Ема Хопкинс и Българската организация за верификация на лекарства (БОВЛ) на 2 ноември  в Британската резиденция се състоя среща между заинтересованите страни по веригата на производство, дистрибуция и пласмент на лекарства и английската компания Solidsoft Reply – сътрудник в разработването на Европейската система за верификация на лекарствата, от която БОВЛ е неразделна част.

Целта на срещата беше да се даде официален старт на системата в България, както и да се оповести напредъка по прилагането на Директивата за фалшивите лекарства.

На срещата присъстваха представители на регулаторните органи в България, браншови организации, производители на фармацевтичен и болничен софтуер, дистрибутори на лекарства и експерти от GS1 България.

Марк Ушер, съдружник в Solidsoft Reply, систематизира информация за начина, по който ще функционира системата в Европа, както и мястото на Solidsoft Replay в нея. Дори вниманието за момента да е фокусирано върху страните от Европейския съюз това, което се случва е част от глобална промяна с цел да се ограничи разпространението на фалшиви лекарства и да се повиши безопасността на пациентите. Националните организации за верификация по региони ще помогнат за събирането и проверката на данни за лекарствата. За тези от тях, които нямат собствени системи, получават възможност да следват Blu print модел, изпълняван технически от два софтуерни разработчика в Европа, като Solidsoft Repaly е едната от тях. Освен че предлага моделна система и добра възможност за колаборация между своите клиенти, което значително облекчава процеса по изпълнение на изискванията на Директивата, Solidsoft Repaly е разработчика на Европейския хъб, който ще поддържа връзка с отделните Национални системи. Към момента 9 държави от Европа са сключили договори с фирмата и се очаква присъединяването на още държави до края на годината.

Изпълнителният секретар на БОВЛ Илиана Паунова говори за напредъка по реализиране на системата у нас и какви ще са ползите за потребителите. „Системата не само ще ограничи навлизането на измислени лекарства в търговската мрежа, но ще прекъсне също съществуването на измислени паралелни вериги за тяхното разпространение.“ – каза изп. секретар на БОВЛ. В рамките на този проект в България е установено единомислие на отделните участници, което е сериозна предпоставка за бъдещия успех.

Ползата от въвеждането на верификационна система покрива всички аспекти по веригата на доставки на лекарства – от производителя до крайния клиент, като цели опазване на законните канали за разпространение на лекарства от навлизането на фалшифицирани такива.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП проведе среща в Прага с председателя на Търговска палата на Чешката република
Обсъдиха състоянието и перспективите на двустранните търговско-икономически отношения Още
БТПП участва в конференция за клас „прослужено време“
Работодателските организации останаха категорични относно необходимостта от премахването на клас „прослужено време“ Още
Официално в България стартира Системата за верификация на лекарства
Ползата от въвеждането на системата покрива всички аспекти по веригата на доставки на лекарства Още
Покана за безплатен семинар "По пътя към Индустрия 4.0", насочен към хранително-вкусовата промишленост
9 ноември 2017 г. от 13.30 часа в Интер Експо Център Още
Проведе се среща в Брюксел на комуникационните шампиони на Enterprise Europe Network
Кампанията “ЕС отворен за бизнес“ запознава предприемачите с възможностите, предоставяни от Единния пазар Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Повече от 40 процедури с европейско финансиране за над 1,3 млрд. лева ще бъдат обявени през 2018 г.
Приети са индикативните годишни работни планове на програмите за 2018 г. Още
ГЛЕДНА ТОЧКА
По-високият просперитет се отлага
Автор: Институт за пазарна икономика Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
СЕМИНАР: Осигурителни права при командироване на служители в други държави-членки на Европейския съюз
7 ноември 2017, 14:00 часа в БТПП Още
Интернет семинар „Invest Tokyo“
7 ноември, 11 часа българско време Още