Брой 121 (2127), 26-06-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Представяне на фонд Morningside Hill Capital ManagementБългарската търговско-промишлена палата, Съветът по инвестиции и Morningside Hill Capital Management проведоха онлайн представяне на възможностите за финансиране, които фондът предлага. Председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че подаването на правилна и навременна информация към българските предприемачи е сред приоритетите на палатата. “ЕС също предлага редица възможности за финансиране за българските фирми, в различни стадии на тяхното развитие. Намирането на финансиране е ключово за реализиране на всяка бизнес идея, а БТПП се стреми да предостави повече възможности за получаване на такова финансиране“, каза той.

Владимир Томов, председател на Съвета по инвестиции към БТПП също взе участие в откриването на събитието и в оживената дискусия.

Дейността на Morningside Hill Capital Management бе представена от Павел Велков, управляващ партньор във фонда. Основната му цел е да предостави капитал на български компании за да се разраснат и да просперират. Фондът ще инвестира в 15 – 20 неголеми компании /5-20 служители/, които ще бъдат предварително оценени и избрани спрямо следните критерии:

  • Компанията да е в ранен етап на развитие (post-seed);
  • Като минимум, компанията трябва да е създала жизнеспособен продукт или услуга, постигнала адекватно ниво на пазарна валидация;
  • Компанията вече да е генерирала първите си приходи или да е на прага да направи това.

Инвестиционният хоризонт е 5-10 години, а възможностите за излизане от тях се преценяват според ситуацията.

Фондът разполага с 28,6 милиона евро, които ще бъдат инвестирани в капиталови (или еквивалентни) инструменти на стартиращи компании. Това са публични средства, предоставени от Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд от фондовете) по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове през програмния период 2014-2020 г.

Велков даде практични съвети на представители на над 35 български предприятия, участващи в онлайн събитието. Той разгледа различни инвестиционни сценарии, като подчерта, че при първоначалната оценка на компаниите се обръща внимание на техните приходи, мотивация, екип, перспектива и др.

Повече информация за фонд Morningside Hill ще намерите тук.

При допълнителни въпроси можете да се свържете със Съвета по инвестиции към БТПП тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg и Morningside Hill тел.: 898 615129, e-mail: info@morningsidehill.com.

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Възобновена е работата на Националния икономически съвет
Тристранното споразумение между държавата, работодателите и синдикатите - във фокуса на заседанието Още
БТПП отличи с почетна диплома Н. Пр. Алберто А. М. Труеба, посланик на Република Аржентина в София
По повод приключване на неговия мандат в нашата страна Още
Представяне на фонд Morningside Hill Capital Management
Различни инвестиционни сценарии и критерии за оценка на кандидатите за финансиране Още
БГ Баркод: с уважение към ръчния български труд
Уникални изделия с българския моден бранд Selena Fashion Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Уебинар за стратегическо планиране и подготовка на стратегическа сделка след COVID-19
9 юли 2020, 11:00 – 12:30 ч. Още
Посланикът на Ислямска Република Иран посети Варненската търговско-индустриална камара
ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ
Обучение относно изискванията на Закона за защита на потребителите при предоставяне на услуги към крайни потребители
Eднодневно и безплатно за участниците, финансирано със средства на ОПИК Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Наръчниците „Млад предприемач" на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Европейската комисия одобри над 20 милиона евро подкрепа по линия на политиката на сближаване за справяне с извънредната здравна ситуация в България
ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ
Покана за международна конференция - 7 и 8 юли 2020 г.
Посолство на Република Аржентина Още