Назад

Среща с представител на пакистанска транспортна компания



Feroz Khan връчва проектен документ на компанията

Председателят на БТПП Цветан Симеонов разговаря с Feroz Khan, директор „Международен бизнес“ в пакистанската компания „Haroon Brothers & Co“. В срещата участва и д-р Людмил Иванов, председател на Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA).

Feroz Khan представи дейността на компанията, извършваща и железопътен транспорт по коридор Исламабад – Техеран – Истанбул. Компанията има намерения да свърже и българската железопътна инфраструктура с коридора с цел пренос на стоки и товари към целия ЕС.  

Коридорът е разработен под егидата на Регионалната организация за икономическо сътрудничество ECO и е пуснат в експлоатация през декември 2021 г. Общата дължина на трасето е 6000 км, а доставките стигат от Пакистан до Турция в рамките на 13-15 дни. До момента са осъществени четири курса, като пратките са включвали основно розова сол, стеатит, ориз и зърнени продукти (т.нар. нискостойностни товари). Планира се да бъдат реализирани и контейнерни доставки с висока търговска стойност.

Компания „Haroon Brothers & Co“ е официално оторизирана от правителството на Пакистан да управлява товарните доставки по жп линията Исламабад – Техеран – Истанбул.

Feroz Khan заяви, че компанията има амбицията за продължаване на коридора за товарни превози от Пакистан през Иран и Турция към страните от Западна Европа, като нашата страна е логичната следваща дестинация. Той  също така отбеляза, че железопътният транспорт излиза с около 50-55% по-евтин от превоза на стоки с кораби и два пъти по-бърз като времетраене (35 – 40 дни по море).

БТПП изцяло подкрепя идеята на пакистанската компания, като това значително ще ускори времето за доставки на стоки от Азия към Европа.