Брой 45 (50), 05-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

Кандидатите за подпомагане в лозаро-винарския сектор разполагат с месец за подаване на заявления

До 1 април продължава приемът на единни заявления за финансова субсидия по „Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор”.

Сектор „Вино” на Разплащателната агенция прилага общата организация на пазара на вино на Европейския съюз, a финансирането се осъществява чрез мерки, определени от държавата-членка. Средствата по програмата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и се разпределят в три мерки: „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”, „Застраховане на реколта” и „Промоция в трети страни”.

По мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя” се финансират инвестиции свързани със засаждане на нови винени сортове и подобряване на методите и технологиите за управление на лозарското стопанство чрез създаване на капково напояване, изграждане на противоерозионни съоръжения и др. Мярка „Застраховане на реколта” подпомага производители на винено грозде, застраховали реколтата си в избрана от тях застрахователна компания за един или няколко застрахователни риска като градушка, буря, наводнение, проливен дъжд и др. Програмата дава възможност и за финансиране на промоционални информационни проекти чрез мярката „Промоция в трети страни”.

Програмата се прилага като финансов инструмент в България за периода 2008/2009 – 2013/2014 г. Общият бюджет до 2014 г. е в размер на 112 683 000 евро, като до този момент са изплатени 32 367 282 евро.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП се присъединява към инициативите на Европалати и ЕК за насърчаване на бизнеса с Индия
Предстоят участия на български фирми в международни бизнес събития в Индия Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Българска строителна седмица - да направим своя дом стабилен и енергийно ефективен
Акцентът е върху екологичното и енергоефективното строителство Още