Брой 71 (76), 10-04-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЗАКОНОПРОЕКТИ

Проект на Методики за оценка на енергийни спестявания след прилагане на мерки за повишаване на енергийната ефективност


На портала за обществени консултации започна обществено обсъждане на Проекта на Методики за оценка на енергийни спестявания след прилагане на мерки за повишаване на енергийната ефективност при крайното енергийно потребление.

Методиките са разработени на основание чл. 22, ал. 3, т. 4 от Наредбата за методиките за определяне на националните индикативни цели, реда за определяне на тези цели като индивидуални цели за енергийни спестявания между лицата по чл. 10, ал. 1 от Закона за енергийната ефективност, допустими мерки по енергийна ефективност, методики за оценяване и начините за потвърждаване на енергийни спестявания, обн. ДВ, бр. 27 от 10 април 2009 г. и в съответствие с чл. 9, ал. 2 от ЗЕЕ.

Методиките съдържат формули за изчисление на постигнатите спестявания след прилагане на енергоспестяващи мерки за повишаване на енергийната ефективност при крайното потребление и са разработени на базата на препоръчани от Европейската комисия формули за изчисляване на постигнати спестявания след прилагане на дванадесет групи мерки за повишаване на енергийната ефективност в секторите домакинства, услуги, индустрия и транспорт.

С регламентирането им ще се постигне уеднаквяване на способите за изчисляване на енергийните спестявания, което ще подпомогне както задължените лица – собственици на промишлени системи, така и дружествата, извършващи обследвания за енергийна ефективност. Така ще бъде преодоляна настоящата ситуация, при която за една и съща изпълнена мярка за енергийно спестяване се използва различна методика, което прави резултатите несъпоставими.

Съдържанието е достъпно и на портала за обществени консултации www.strategy.bg. Предложения по текстовете на методиките може да изпращате до 19 април 2012 г. на E-mail: k.naidenova@mee.government.bg.

Проект на Методики за оценка на енергийни спестявания след прилагане на мерки за повишаване на енергийната ефективност при крайното енергийно потребление

Мотиви към проекта на методики

НОВИНИ ОТ БТПП
Новият ни посланик в Гърция посети БТПП
Посолството и БТПП ще подкрепят съвместни инициативи на двустранно, регионално и европейско ниво Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
БАТА АГРО 2012 – най-мащабният проект на Българската асоциация на търговците на агротехника
Международното специализирано селскостопанско изложение ще представи модерни решения за модерно земеделие Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Методики за оценка на енергийни спестявания след прилагане на мерки за повишаване на енергийната ефективност
Методиките са разработени на базата на препоръчани от ЕК формули за изчисляване на постигнати спестявания в секторите домакинства, услуги, индустрия и транспорт Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП актуализира наръчника по определяне на приложимото законодателство
Новостите са във връзка с промените, с които се урежда статута на „предприятията, които осигуряват временна работа” Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Турско-български бизнес форум с участието на представители на сдружение ASIAD