Брой 110 (2365), 14-06-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ

Очакват се първите покани в рамките на новата програма „Творческа Европа“


Първите покани в рамките на новата програма „Творческа Европа“ са публикувани и се очаква да бъдат отворени за кандидатстване съвсем скоро.

Първата възможност е за проекти в областта на европейското сътрудничество. През новия период тя ще разполага с бюджет от над 60 милиона евро и се очаква да подкрепи проекти, включващи голямо разнообразие от участници, активни в различни културни и творчески сектори. Фокусът ще бъде върху европейското артистично сътрудничество и иновации по теми като ангажираност на публиката, социално сближаване, дигитализация, принос към европейската зелена сделка и специфични за сектора предизвикателства в музикалната сфера, архитектурата, културата и книжното дело. Кандидатите могат да избират между малки, средни или големи проекти в зависимост от размера на техния консорциум. Крайният срок за кандидатстване за публикуваната покана е в срок до 7 септември 2021г. Повече информация може да откриете ТУК.

Втората възможност е за проекти на европейски мрежи от културни и творчески организации с цел изграждане и надграждане на капацитета им за посрещане на общите предизвикателства, възпитаване на талантите, насърчаване на иновациите, просперитета, създаване на нови работни места и растеж като цяло. Тя е с предвиден бюджет от 27 милиона евро за периода 2021-2023 г. Крайният срок за кандидатстване е 26 август 2021 г. За повече информация, моля последвайте линка ТУК.

Третата възможност е с насоченост общоевропейски културни организации. С бюджет от 5,4 милиона евро за периода 2021-2023 г., тази сфера на програмата ще подкрепи различни културни организации. Публикуваната към момента възможност е за оркестри и предлага различни дейности, като възможности за обучение, професионализация и представяне на млади таланти. Крайният срок за кандидатстване е 26 август 2021г. За повече информация, моля последвайте линка ТУК.

За програмата

„Творческа Европа“ е основният инструмент за насърчаване на европейското културно и езиково многообразие, за опазване на културното наследство и за подпомагане на творческия и аудиовизуалния сектор. Програмата има за цел:

  • да засили артистичното и културното сътрудничество на европейско ниво
  • да насърчи конкурентоспособността, иновациите и устойчивостта на европейския аудиовизуален сектор
  • да насърчи междусекторни иновационни и съвместни действия, включително подкрепа за медийна грамотност, независима и плуралистична медийна среда за новини

Предстояща конференция по повод стартирането на  програма „Творческа Европа“ 2021 – 2027

На 17-ти и 18-ти юни ще се проведе официална конференция на високо ниво по повод стартирането на новия етап на програмата. Събитието се организирана от Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз, в сътрудничество с Европейската комисия. Събитието е хибридно (в Лисабон и стрийминг чрез платформата Zoom). Програмата може да откриете ТУК. Регистрацията се извършва от линка ТУК.

Enterprise Europe Network към БТПП напомня на МСП за възможността да се възползват от безплатните консултации и достъп до информация относно актуални програми за финансиране, навлизане на нови пазари и намиране на точните международни партньори. Повече информация за услугите може да откриете ТУК.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Фирмите не искат заеми, а грантове
Интервю на главния секретар на БТПП Васил Тодоров за вестник Стандарт Още
Проект ERIAS – примери за успешна интеграция на пазара на труда
Владимир и Таня от Украйна със своя фирма във Варна. Пренасят в България една украинска традиция – ръчно изработени бонбони Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Откриване на „ЕВРОПА ДИРЕКТНО – Габрово“ – център от новото поколение
Партньор на Европейската комисия за периода 2021 – 2025 г. Ще покрива с дейността си Габровска и Ловешка област Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Годишните награди за отговорен бизнес 2020
Българският форум на бизнес лидерите обяви победителите в конкурса за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие Още
ДОХОДИ И ЖИЗНЕН СТАНДАРТ
НОИ актуализира е-калкулатора за изчисляване на пенсиите
Новата методика отразява промените в КСО и Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж Още
БИЗНЕС СРЕДА
Нови 55 млн. лева за подкрепа на фирми, засегнати от противоепидемичните мерки
Средствата са по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 Още
Проучване относно прилагането на СЕТА от МСП
Въпросник за затрудненията и проблемите при осъществяване на износ на европейски стоки за Канада Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Очакват се първите покани в рамките на новата програма „Творческа Европа“
За насърчаване на европейското културно и езиково многообразие, за опазване на културното наследство ... Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покана за участие на Международна изложба за парфюмерия и козметика Beautyworld Middle East
5-7 октомври 2021г. в гр. Дубай, ОАЕ Още
Бизнес форум „Индонезия – Централна и Източна Европа“
14 юли т.г. от 10:00-15:00 часа българско време, хибриден формат Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Общините събраха над 9 пъти повече данъци за три месеца
В края ня месец април 2021 общата сума възлиза на 550,1 млн. лева Още