Брой 110 (2365), 14-06-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Откриване на „ЕВРОПА ДИРЕКТНО – Габрово“ – център от новото поколение


„ЕВРОПА ДИРЕКТНО – Габрово“ - един  от 13-те центъра от ново поколение в България за периода 2021-2025 г., беше открит тържествено на 9 юни.  Той работи на територията на Габровската търговско-промишлена палата от 2008 г. и покрива с дейността си Габровска и Ловешка област. За пети пореден мандат работата му е оценена високо и Габровската търговско-промишлена палата продължава да бъде партньор на Европейската комисия за извършване на дейности за периода 2021 – 2025 г. Той е част от общо 424 центъра от новото поколение в целия ЕС.

Сред гостите на тържеството  бяха и.д. ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов, кметът на община Габрово Таня Христова, зам.-областният управител Стиляна Тинчева, ректорът на Техническия университет Габрово", много ръководители и експерти на партньорски организации от областта.

Преди да връчи новата табела на "Европа директно - Габрово, Цветан Кюланов  не скри, че работата за следващите 5 години тепърва започва за центрове в страната.  Очакването е за поддържане на активна обратна връзка по политическите, медийните, образователните и други теми.

 "Центърът е отворен за всички и ще работи много активно. Интересува ни това, което ЕС прави, да стига до гражданите на Габрово и Ловеч. Европа сме всички ние. Институциите не съществуват сами по себе си. Те са финансирани от всички нас като европейски граждани и работят за нас. Призивът ми е: Бъдете активни! Работете колкото може повече с госпожа Михнева и нейния екип! Ние се ангажираме да подкрепяме и помагаме“ - каза Цветан Кюланов.

Той подчерта, че предстои в следващите месеци плановете за възстановяване след пандемията да бъдат утвърдени и да направят икономиката по-подготвена за бъдещето, привличайки нови инвестиции. Очакванията са през следващите 5 години България да приеме еврото и Цветан Кюланов   изрази надежда, че ще има възможност да представи пред и българската евро монета.

По думите на Таня Христова огромна чест и привилегия е за Габрово, че Европа директно Габрово ще продължи да работи и развива своята дейност. „Това е едно огромно признание за досегашните усилия, резултати и въздействия, които са постигнати от екипа на Центъра“, заяви кметът.

Таня Христова говори още за европейските ценности и принципи, и предизвикателствата на времето, в което живеем, призовавайки към активност и бдителност, за да ги опазим с всяка едно действие и инициатива. Тя заяви, че Габрово е европейски град и посоката на неговото развие е тази. Кметът пожела на екипа на „Европа Директно – Габрово“ много амбиция, хъс и самочувствие, обединени от общата цел, заложена във философията на обединена Европа.

От своя страна заместник-областният управител на Стилияна Тинчева декларира, че в лицето на институцията Областната администрация „Европа Директно – Габрово“ има верен и надежден партньор.

Ректорът на Технически университет Габрово проф. Илия Железаров изрази надежда, че партньорството между висшето училище и   Центъра ще продължи и през следващия програмен период, защото има достатъчно добра основа за развитие, което е предпоставка и за реализиране на нови инициативи.

Лентата на центъра беше прерязана от официалните гости на събитието. А задачата да поздравят гостите и партньорите на центъра беше поверена на малчуганите от детска градина „Мики Маус“ – дългогодишен пяртньор на "Европа Директно – Габрово“.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Фирмите не искат заеми, а грантове
Интервю на главния секретар на БТПП Васил Тодоров за вестник Стандарт Още
Проект ERIAS – примери за успешна интеграция на пазара на труда
Владимир и Таня от Украйна със своя фирма във Варна. Пренасят в България една украинска традиция – ръчно изработени бонбони Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Откриване на „ЕВРОПА ДИРЕКТНО – Габрово“ – център от новото поколение
Партньор на Европейската комисия за периода 2021 – 2025 г. Ще покрива с дейността си Габровска и Ловешка област Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Годишните награди за отговорен бизнес 2020
Българският форум на бизнес лидерите обяви победителите в конкурса за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие Още
ДОХОДИ И ЖИЗНЕН СТАНДАРТ
НОИ актуализира е-калкулатора за изчисляване на пенсиите
Новата методика отразява промените в КСО и Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж Още
БИЗНЕС СРЕДА
Нови 55 млн. лева за подкрепа на фирми, засегнати от противоепидемичните мерки
Средствата са по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 Още
Проучване относно прилагането на СЕТА от МСП
Въпросник за затрудненията и проблемите при осъществяване на износ на европейски стоки за Канада Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Очакват се първите покани в рамките на новата програма „Творческа Европа“
За насърчаване на европейското културно и езиково многообразие, за опазване на културното наследство ... Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покана за участие на Международна изложба за парфюмерия и козметика Beautyworld Middle East
5-7 октомври 2021г. в гр. Дубай, ОАЕ Още
Бизнес форум „Индонезия – Централна и Източна Европа“
14 юли т.г. от 10:00-15:00 часа българско време, хибриден формат Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Общините събраха над 9 пъти повече данъци за три месеца
В края ня месец април 2021 общата сума възлиза на 550,1 млн. лева Още