Брой 43 (1307), 02-03-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ

Фондът на фондовете започна пазарни консултации по три нови фонда за градско развитие


„Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД (ФМФИБ) стартира провеждането на пазарни консултации за финансов инструмент „Фонд за градско развитие" (ФГР), съ-финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. (ОПРР) от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Целта на пазарните консултации е да се събере обратна връзка от пазара и резултатите да се вземат предвид при подготовката на процедура за избор на финансови посредници.

Подкрепата чрез финансови инструменти по ОПРР ще се предоставя от три регионални фонда за градско развитие. По ОПРР е предвидена подкрепа чрез финансови инструменти в размер на 370 млн. лв., което включва европейско и национално финансиране. С подписване на Финансово споразумение между ФМФИБ и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 г. управлението на средствата за финансови инструменти е възложено на ФМФИБ.  Трите регионални фонда за градско развитие ще са обособени на следния териториален принцип - за Южна България приблизително 142 млн. лева, за Северна България приблизително 136 млн. лева и за София приблизително 92 млн. лева.  В допълнение избраните финансови посредници следва да мобилизират допълнителен частен ресурс, с който средствата за инвестиране ще достигнат приблизително 520 млн. лева. Това ще стимулира публично-частни партньорства и ще насърчи прилагането на предприемачески подход при подготовката и осъществяването на инвестиции, допринасящи за устойчивото икономическо и социално развитие и за намаляването на регионалните различия в България. 

Средствата от фондовете за градско развитие ще се предоставят на крайни получатели чрез избраните финансови посредници под формата на инвестиционни и оборотни кредити за финансиране на проекти, отговарящи на изискванията на ОПРР 2014-2020 г. Финансовите инструменти ще може да се съчетават с безвъзмездна финансова помощ, конкретно за проекти в областите туризъм, свързан с обекти на културното наследство от национално и световно значение, енергийна ефективност в студентски общежития и културна инфраструктура.

Пазарните консултации са насочени към широк спектър от заинтересовани страни като търговски банки, инвестиционни и управляващи дружества, финансови институции, лизингови компании и други.

Подробни характеристики и условия за изпълнение на финансов инструмент „Фонд за градско развитие" могат да бъдат намерени тук.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП честити Националния празник Трети март на всички свои членове и партньори
БТПП участва в заседание на НСТС - първото по време на управлението на служебния кабинет
Палатата изрази принципна подкрепа за приоритетите на МТСП по време на Българското председателство на Съвета на ЕС Още
АОБР представи приоритетите си пред БСП
Работодателите настояват за бърза и дълбока реформа в образованието Още
Новоназначеният търговски съветник в гр. Бурса посети БТПП
Бурса е важен търговски и индустриален център и много фирми от този регион изнасят продукция за България Още
ВАШИЯТ ГЛАС В ЕВРОПА
Публична консултация на ЕК относно реформа на ДДС-ставките
Целта е анализ на мненията на заинтересованите страни по темата с цел формирането на адекватни политики Още
ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ
Ново споразумение по плана ,,Юнкер“ дава достъп на българските МСП до 15 млн. евро
В рамките на инициативата “ЕС ИновФин за Иноватори” с финансова подкрепа по Програмата на Европейската комисия „Horizon 2020“ Още
Над 40 проекта за подобряване на обществената среда и социалната инфраструктура ще се финансират по „Красива България“
Изпълнението им ще осигури работни места за най-малко 550 души в строителството Още
Фондът на фондовете започна пазарни консултации по три нови фонда за градско развитие
Средствата от тези фондовете ще се предоставят под формата на инвестиционни и оборотни кредити за финансиране на проекти Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Плоският данък – кулминация на прагматични данъчни реформи
Автор: Георги Ангелов, Институт за пазарна икономика Още