Брой 173 (1437), 11-09-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Делегация от Китайското посолство посети Бургаската търговско-промишлена палата


В Бургаската търговско-промишлена палата се проведе работна среща на ръководството на палатата и нейни членове с делегация от Посолството на Китайската Народна Република у нас. Основна цел на събитието беше да се търсят възможности за подобряване на търговско-икономическото сътрудничество между двете държави като се използва специфичния потенциал на отделните региони.

Срещата бе открита от председателя на БсТПП инж. Цанко Иванов, който направи кратък анализ на състоянието на търговските отношения между България и Китай. Той представи и дейността на Бургаската палата и значението й за икономиката на региона. Бе изнесена и презентация, разкриваща инфраструктурните предимства и инвестиционния потенциал на Бургаски регион.

От своя страна ръководителят на китайската делегация г-н Яо Чаоин, икономически съветник в Китайското посолство, представи интересите на китайския бизнес и очерта възможностите за сътрудничество в различни области. Такива възможности китайските бизнесмени виждат в областта на електронната търговия, изграждането на центрове за презентация на китайски продукти и не на последно място в технологичното сътрудничество. Г-н У Лиуфан, аташе към посолството, представи и специална програма, финансирана от китайското правителство, с помощта на която всяка година 50 български предприемачи и мениджъри могат да бъдат обучавани в Китай, основно в областите  търговия, индустрия, производство, навигация.

В рамките на срещата бе постигната договореност между Бургаската търговско-промишлена палата и Посолството на Китайската Народна Република  за обмен на информация и по-конкретно отнасяща се до организираните от двете страни срещи, семинари и други събития в икономическата сфера, подкрепа в набирането на кандидати за участие в китайската обучителна програма и организирането през следващата година на икономически форум в Бургас, на който представители на бизнеса от двете страни ще имат възможност за директни срещи.

По желание на гостите БсТПП организира и срещи с мениджмънта на някои водещи фирми. В „Елкабел“ АД китайските дипломати бяха приети от изпълнителния директор г-н Божинов, който представи историята на дружеството, производствения му потенциал и международните търговски контакти. В „Гранд хотел Поморие“ гостите бяха запознати с възможностите на СПА туризма в България и перспективите за неговото развитие.

НОВИНИ ОТ БТПП
Делегация, организирана от БТПП, замина за Израел
Посещение на международното изложение за водни ресурси, технологии и мениджмънт "WATEC 2017" Още
БТПП започна да издава сертификати на класираните фирми в новото издание „ТОП 100” и „ТОП 1500+”
Подпомага доброто представяне на фирмата пред партньорите, дава обективна оценка на успехите й Още
Покана за семинар „Как се прави бизнес с Латинска Америка”
20 септември 2017, в БТПП Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Делегация от Китайското посолство посети Бургаската търговско-промишлена палата
Представяне на икономиката, инфраструктурните предимства и инвестиционния потенциал на Бургаския регион Още
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
Модерната търговия носи икономически ползи за страната
Доклад на Институт за пазарна икономика Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение на Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите
Във връзка с Решение на Министерски съвет за приемане на мерки за намаляване на административната тежест Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес форум в рамките на инициативата „16+1“, Будапеща, 28.11.2017