Брой 82 (1840), 30-04-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Инвестиционен форум в Пловдив „Иновативни проекти за фирми от Южен Централен регион, които да кандидатстват за ресурс по "Плана ЮНКЕР““

На 23 април по инициатива на Търговско-промишлена камара – Пловдив и Съвета по иновации при БТПП, със съдействието на Интернет Медиа Груп и на Дигитална агенция „СЕОМАКС“, в залата на Пресцентъра на Панаирния град в гр. Пловдив се състоя ИНВЕСТИЦИОНЕН ФОРУМ на тема:Иновативни проекти за фирми от Южен Централен регион, които да кандидатстват за ресурс по т.нар. "План ЮНКЕР“. Инвестиционният форум бе открит от Добрина Проданова, председател на Търговско-промишлена камара –Пловдив и модериран от доц. д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации при БТПП и член на УС на БТПП.

Приветствие от името на Областния управител, гр. Пловдив направи Снежана Александрова, началник отдел „Координация и европейска интеграция“ в Областната администрация на Пловдив.

Встъпителната презентация бе на Илиана Цанова, зам.-ръководител на Европейския фонд за стратегически инвестиции при Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка, който е дислоциран в Люксембург и разглежда проектите по Плана Юнкер. Тя очерта предимствата за финансиране на инвеститори, кандидатстващи по Плана Юнкер и разгледа новия план за след 2021 г. „ИНВЕСТ.ЕУ“.

Обстойна презентация на форума направи Андреас Бейкос, ръководител на офиса на Европейската инвестиционна банка в София, който направи обзор на финансираните обекти от банката в България и разгледа перспективите за финансиране на инвестиционни проекти у нас до края на програмния период 2014 – 2020 г.

Своя презентация изнесе и доц. Йосиф Аврамов. Той освен, че представи новата си книга за финансовите инструменти, използвани от бенефициентите по европейските програми, включително и по Плана Юнкер, разгледа и предимствата за кандидатстване за ресурс по някои сравнително малко познати програми на ЕС като: LIFE +, ЕSPON и URBAKT 3, както и от новите фондове, лицензирани от Фонда на фондовете и др. Книгата е издание на Института по публична администрация при Министерския съвет.

След основните доклади, свои презентации изнесоха инвеститори от Пловдив и региона. Пламен Панчев, изпълнителен директор на „Тракия Икономическа зона“, представи инвестиционния климат в Пловдивския регион, респективно и темпа на развитие на новите инвестиции в зоната. Свои презентации направиха представители на компании от Пловдив и Южен централен регион, които подготвят проекти за кандидатстване за ресурс от т.нар. План Юнкер, в т.ч.: Никола Николов, собственик и управител на фирма „Николов и синове“ АД, гр. Първомай, която произвежда еластични нишки, и Диана Маркова, зам-.директор по образование и развитие на Тех Парк „ОПТЕЛА“, в който има завод за лазери, IT колеж, а понастоящем се подготвя откриването на нов българо-индийски университет по дигитални технологии. Последната презентация бе на Златка Карабаджакова – представител на една от най-големите фирми в Пловдив - „ФАТ“, която произвежда оборудване на кухни и бани.

В дискусията след форума се включиха: Янчо Янев, председател на Хасковската търговско-промишлена палата; Валентина Фиданова, управител на „СТЕРНА консулт“, гр. Пловдив; Александър Стайков, председател на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“; Витали Лебедев, зам.-председател на Московската асоциация на предприемачите,  Васил Лясков от една от най-големите транспортни фирми у нас – ПИМК; Йордан Ангелов от ИМГ; Тодор Терзиев от „Корпоративна социална отговорност“ ЕООД, както и редица други.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Камарата на строителите и БТПП обсъдиха актуални въпроси от сектор строителство
Въвеждането на съвременни норми в обучението и сертифицирането на професията – във фокуса на разговора Още
Среща с посланика на Ливан
Предстои изложение на ливански продукти в София през месец юни Още
БТПП участва в дебат в Eвропалати, посветен на новата стратегия на ЕС за Латинска Америка
Двата региона имат огромен потенциал за развитие Още
Лекция на тема „Договор за партньорство между ЕС и Япония“
10 май от 18 часа в БТПП Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Инвестиционен форум в Пловдив „Иновативни проекти за фирми от Южен Централен регион, които да кандидатстват за ресурс по "Плана ЮНКЕР““
ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
Срок за вписване на обстоятелства по Закона за мерките срещу изпирането на пари
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за стоковите борси и тържищата (ЗСБТ)
Създават се условия за осъществяване на реална срочна борсова търговия Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Безопасно и здравословно работно място със стандартите на ISO
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Актуални доклади за напредък в борбата с дезинформацията
Facebook, Google и Twitter подписаха Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията Още