Брой 121 (881), 26-06-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Бургас е актуално и търсено място за туризъм и инвестиции от страна на беларуските граждани и предприемачи


Бургас е актуално и търсено място за туризъм и инвестиции от страна на беларуските граждани и предприемачи. С тези думи започна своето изложение Н. Пр. Владимир Воронкович - посланик на Република Беларус у нас, при посещението си в Бургаската търговско-промишлена палата. Дипломатът охарактеризира накратко търговско-икономическите и културни отношения и динамичното им развитие в последно време: стокообменът между двете държави се е увеличил с 33% за миналата година; 64 компании с български произход работят на територията на Беларус в сферата на туризма, производството, логистиката и спедицията; българската фирма „Софарма” разполага с повече от 40 аптеки, логистичен склад и фармацевтична продукция, която се продава освен в Беларус, и в Казахстан и Русия, тъй като Евразийският икономически съюз обхваща територия с население над 172 млн. и представлява огромен пазар за българските стоки и услуги.

Посланик Воронкович обърна особено внимание на Бургас и региона като желано място за почивка на неговите сънародници. Според очакванията муq през настоящия летен сезон няма да има спад на техни туристи поради устойчивата тенденция през последните 3 години. Освен редовната линия Минск- София, от средата на месец юни се открива нова дестинация Минск-Варна-Минск, чиито чартъри ще летят до средата на месец септември.

Като добра съвместна практика посланикът изтъкна обмена на кадри в сферата на туризма и положителния ефект за бранша, до който това води. Той подчерта, че област Бургас и  беларуският регион Гомел имат установено сътрудничество от 2007 г. като побратимени райони и са с традиционно добри връзки.

Господин Воронкович представи своя колега Олег Белов – съветник и търговски специалист в Посолството, който информира, че в София е назначен нов представител на Беларуската търговско-промишлена палата за оказване на помощ и подкрепа на българските и беларуски предприемачи в осъществяване на взаимно сътрудничество, опознаване на инвестиционния климат участие в общи проекти, в т.ч. и отнасящи се за Черноморието.

За пръв път съгласно решение на правителствено ниво, Република Беларус ще участва на свой щанд като държава на Пловдивския панаир през септември тази година.
Председателят на БсТПП инж. Цанко Иванов благодари на Посланника на Беларус за осъществяването на тази визита  и направи ретроспекция на контактите с беларуски партньори, очерта производствената, търговска и туристическа картина на Бургаска област и подчерта, че освен в туризма има потенциал и в други икономически сектори за сътрудничество.
С голям интерес гостите изслушаха презентацията на Главния секретар на БсТПП Боряна Желева за инвестиционния потенциал на Бургаски регион - стопанския облик на региона, благоприятното географско положение, удобната инфраструктура, включваща възможности за ползване на морски, сухопътен и въздушен транспорт и добрия инвестиционен климат в страната като цяло.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва на международен форум на Deutsche Welle
Посветен на „Средствата за масова информация и външната политика в цифровата епоха” Още
Възможности за сътрудничество на БТПП със специализирани бизнес платформи
За подпомагане обмена на делова информация Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Бургас е актуално и търсено място за туризъм и инвестиции от страна на беларуските граждани и предприемачи
Посещение в Бургаската палата на Н. Пр. Владимир Воронкович - посланик на Република Беларус Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Два български проекта сред финалистите на наградите RegioStars
За най-вдъхновяващите и новаторски проекти за регионално развитие, подкрепяни със средства на ЕС в рамките на политиката на сближаване Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Всички билети ще се продават с касови бележки от 21 юли
Само билети, карти, абонаментни карти за превоз на пътници и талоните и фишовете за участие в хазартни игри са без фискален бон Още
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
Необходими са спешни действия за нарастване на дела на биогоривата у нас, установи Сметната палата
Критериите за устойчивост на биогоривата ще дадат резултат, ако участниците на пазара бъдат насърчени като получават ценова премия Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Център за насърчаване на сътрудничеството между Китай и страните от ЦИЕ стартира дейността си в България
Целта е да се стимулира търговията със селскостопански стоки между страните от ЦИЕ и Китай, който е един от най-големите пазари за селскостопанска продукция в световен мащаб Още