Брой 99 (1857), 28-05-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Ямболската търговско-промишлена палата изпълнява проект в подкрепа на женското предприемачество в бизнеса с цветя


Преди месец Ямболската търговско-промишлена палата започна изпълнението на проект „Art Blossom – empowerment of young women by innovate and creative artistic flower production” (Art Blossom–повишаване на икономическата активност на млади жени чрез иновативно и творческо производство на цветя). Проектът се реализира по Европейската програма Еразъм+ (КД 205 - Стратегически партньорства за подкрепа на иновации и обмен на добри практики в областта на младежта, финансиран от ЕС). Проектът е с продължителност 2 години, а водещ партньор е неправителствена организация от Ялова, Турция, работеща в областта на културното младежко развитие. По проекта работят още 5 организации - по една от България, Македония, Италия и три от Турция.

Основната цел на проекта е да  подкрепи млади жени (до 35 години)  от партньорските държави да придобият основни умения и ключови компетенции за култивиране на цветя – засаждане, разсаждане, отглеждане и аранжирането им в атрактивни вази и саксии, с цел насърчаване на заетостта им и социално-образователното и личностно развитие, както и активното им участие в социалния и делови живот. В тази връзка, млади жени ще бъдат включени в проектни дейности като обучения, семинари за установяване на партньорства, за да се промотира ученето през целия живот и да се подобри качеството и ефективността на мобилността с учебна цел в регионите на проекта.

На 4 май  в град Ялова, Турция, се проведе първата координационна среща по проекта. По време на работната част бяха уточнени формата и графика на бъдещите проектни дейности и заложените интелектуални продукти.  Партньорите по проекта, посетиха една от най-големите производствени бази за декоративни цветя в Турция, която се намира в покрайнините на Ялова. Според статистиката, Ялова е водещият регион в Турция за производство именно на декоративни цветя и растения.

Проектът предвижда по едно 5-дневно обучение на млади жени във всяка една от партниращите държави (Турция, България, Македония и Италия), с цел обмяна на опит в областта на цветарството. Първото обучение ще бъде проведено в град Тетово, Македония в края на месец юни тази година. В обучението, участие ще вземат представителки от бранша, членове на Ямболската ТПП.

Експертите по проекта ще разработят и три интелектуални продукта:

  • Създаване на наръчник „Икономически аспекти на ЕС при производството на цветя и насърчаването на икономическата активност на младите жени;
  • Маркетингови техники за онлайн услуги, подходящи за млади жени, които се занимават със цветарство;
  • Кратък документален филм за творческо отглеждане на цветя, представено по атрактивен начин.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП по проект на ПМС за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза
Необходимо е да продължи работата по изменение на законодателството чрез въвеждането на международната практика Още
Какви са възможностите на България за привличане на японски инвестиции?
Зам.-председателят на БТПП Георги Стоев - в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Още
Покана за информационен ден по проект AGROINNOECO
30 май 2019 г. от 11:30 ч., в БТПП Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Ямболската търговско-промишлена палата изпълнява проект в подкрепа на женското предприемачество в бизнеса с цветя
По програма ЕРАЗЪМ+, за подкрепа на иновации и обмен на добри практики Още
ПАЗАР НА ТРУДА
Ограниченията за работа на българи в Швейцария отпадат от 1 юни
Сънародниците ни ще могат да пребивават свободно в страната, при условие че имат работно място Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Наредба за реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Въвеждане на регистрационен режим за внос в Ливан на мебели, обувки, чанти, колани
СТИВ – Бейрут Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покана за конференция на тема: "Палестина"
30 май от 18:45 часа, в хотел Рамада, зала Опал Още