Брой 229 (1740), 29-11-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

587 ученици се включиха в Дните на отворените врати на старозагорските предприятия


Дните на отворените врати на фирмите, най-ефективната форма на Европейската седмица на професионалните умения, се проведоха организирано за трети пореден път в област Стара Загора в края на ноември. В тях се включиха 587 ученици от началния и прогимназиалния курс - рекорден брой за този формат. Рекорден брой бяха и фирмите, които отвориха врати - 26, представители от всички области на регионалната икономика. Голяма част от тях участват в проекта ДОМИНО за въвеждане на дуално обучение, реализиран с швейцарска подкрепа, или активно се включват в различни форми на стажуване. Малките ученици имаха възможност пряко да се запознаят с производствения процес в конкретни фирми, което съдейства за формиране на реална представа за тях и въздейства върху професионалната им ориентация.
 
Европейската седмица на професионалните умения е инициатива на Европейската комисия и има за цел да направи по-привлекателно професионалното образование и обучение (ПОО) в подкрепа на качествените умения и работните места чрез съчетаване на прояви, които се проведоха в цяла Европа на местно, регионално и национално равнище. България участва активно в Седмицата, на която национален координатор е Министерството на образованието и науката. Координатор за Старозагорска област е Регионалното управление на образованието в партньорство с Областен управител, общинските администрации, Търговско-промишлена палата - Стара Загора и другите регионални работодателски организации.
 
Дните на отворените врати съдействат за преодоляване на негативната представа за производството и за създаване на позитивна нагласа към професионалното образование, което важен фактор за решаване най-важния проблем стоящ пред работодателите - недостиг на трудови ресурси. Това е бавен и труден процес и за да бъде устойчив са необходими системни и координирани усилия от всички заинтересовани страни - бизнес, образователните институции, национални, регионални и местни власти. Старозагорска област е пример за регионално партньорство и лидер в прилагане на дуалното обучение. В момента е в ход процедурата по завяване на потребностите на фирмите за обучения по конкретни специалности, което ще определи държавния план-прием на ученици в професионалните гимназии за учебната 2019/2020 г.
НОВИНИ ОТ БТПП
Киберсигурността и защитата от хакерски атаки – тема на среща в Палатата
БТПП води последователна политика в областта на мрежовата и информационната сигурност Още
БТПП участва в пленарната сесия на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа
Заместник-председателят на БТПП е избран за член на УС на агенцията Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
587 ученици се включиха в Дните на отворените врати на старозагорските предприятия
Пряко се запознаха с производствения процес в конкретни фирми Още
Украинско-български бизнес форум в Бургас
Примери за успешно украинско-българско икономическо сътрудничество представиха от „SoftServe”, „Промет стиил” ЕАД и “Nemiroff” Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Комисията за финансов надзор организира обсъждане на системата "бонус- малус"
3 декември 2018 г. (понеделник) от 9 часа в зала 3 на НДК Още
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: Общият показател на бизнес климата се повишава през ноември
Подобрена стопанска конюнктура в промишлеността и търговията на дребно Още
МАЛКИ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ
Министерството на икономиката и ebay стартират съвместни обучения за дигитализиране на малки и средни предприятия
Над 6 хил. МСП и физически лица от България към момента продават продукти през глобалната платформа Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за документите, необходими за издаване на лицензи по Закона за хазарта
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Неутралност по отношение на климата до 2050 г. предвижда нова стратегия на ЕК
Съгласувана с целите на Парижкото споразумение Още