Брой 235 (745), 05-12-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Учени, бизнес и местна власт си сътрудничат в полза на икономиката в област Стара Загора


В Стара Загора се провежда двудневен научен форум Връзки на развитието, насочен към стимулиране на сътрудничеството и интеграцията между институтите на Българската академия на науките, регионалната научна и образователна инфраструктура, регионалната и местна власт, гражданския сектор и иновативния бизнес от Старозагорски регион.

Целта му е да се съкрати пътят на научните разработки до тяхната практическа реализация и да се повиши конкурентоспособността на българските фирми.

Конференцията е организирана от Регионален академичен център на БАН в Стара Загора, чийто координатор е председателят на Търговско-промишлена палата Олег Стоилов. Той откри форума заедно със зам.-кмета на Иванка Сотирова, областния управител Георги Ранов и проф.чл.кор.проф. Димитър Димитров - главен координатор на Националната академична мрежа.

Научен колектив с ръководител проф. Гарабед Минасян (БАН и Стопански факултет към Тракийски университет) и проф. Тодорка Атанасова (СФ към ТрУ) представиха резултатите от изследване на конкурентните предимства, ограничителите и перспективите през икономиката на Старозагорски регион, в което са обхванати 2500 фирми. Данните показват, че средната заетост отбелязва спад и има тенденция на свиване на дейностите на фирмите.

Кризата от 2008 г. остава неизживяна, активите се свиват, влошават се и показателите на електро и въгледобивните дружества, отчете проф. Минасян. Той добави, че през последните 15 години област Стара Загора е на 3-то място в страната по размер на средна работна заплата, но това се дължи предимно на производствения характер на региона, а не на управленска активност.

Проф. Тодорка Атанасова от Тракийския университет представи резултатите от анкета сред бизнеса, направена през лятото на този година. Според участниците в нея, предимствата на област Стара Загора са: доброто географско разположение, важният енергиен център и пътната инфраструктура. Силните страни на старозагорския бизнес са: квалифицираният персонал, доверието в бизнес партньорите и конкурентоспособността. Преобладаващите слаби страни са: намаляващият пазарен дял, недостатъчните инвестиции, остарелите технологии и липса н иновации.

Според анкетираните предприемачи заплахи и ограничения представляват: недостатъчните пазарни възможности, нелоялните партньорства, високите данъци и такси, отдалечеността от централната власт и липсата на стратегически инвеститори.

На въпроса има ли промяна на Вашата фирма след приемането на страната ни в Европейски съюз, 35% са отговорили, че условията са се подобрили, за 25% няма промяна, а за 12,3% ситуацията се е влошила.

Намеренията на старозагорския бизнес през следващите 5 години са да увеличат приходите от продажби, да инвестират в нови дейности, в модернизация на технологиите и подобряване на качеството на произвежданата продукция, и в повишаване квалификацията на персонала.

Изпълнителният директор на Агенцията за регионално икономическо развитие - Стара Загора Румяна Грозева акцентира на потенциала на община Стара Загора, който трябва да бъде умело използван за маркетинг и реклама. Тя представи и статистика за проектите с европейско финансиране на територията на региона през първия програмен период. Подписани са 332 договора по оперативните програми с 206 бенефициента, на обща стойност 504 804 207 лева. Това е 7% от сключените договори в България.

Презентации на тема "Връзката наука – бизнес през погледа на представители на фирми от различни сектор и на икономиката на регион Стара Загора" представиха инж. Христофор Бунарджиев, д-р.х.к, главен изпълнителен директор на Булагро Груп Холдинг; Гошо Гочев, прокурист на Хранинвест - Хранмашкомплект АД; Огнян Тодоров, управител на Технопол ЕООД и инж. Благовеста Шинева, управител на Център за изпитване и европейска сертификация ЕООД.

За научната инфраструктура на регион Стара Загора с потенциала ѝ за партньорство с бизнеса говориха представители на Тракийски университет, Земеделски институт, Институт по полски култури - Чирпан, Институт по розата и етерично-маслените култури - Казанлък и на Институт по космически изследвания и технологии - филиал Стара Загора.

Форумът се проведе на 4 декември в зала Славейков на Община Стара Загора и продължава днес в залите на регионална библиотека Захарий Княжески и на Регионален исторически музей - Стара Загора.

Важен елемент на форума днес е блокът от двустранни срещи между представители на старозагорския бизнес и представители на звената на БАН, на научните звена от регион Стара Загора и други български научни звена.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП и Македоно-българската търговска палата подписаха Меморандум за сътрудничество
Набелязани бяха конкретни съвместни инициативи за 2015 г. Още
Кръгла маса „Насърчаване на външната търговия като фактор за икономически просперитет“
БТПП представи мнението на бизнеса относно външната търговия – приоритетни дестинации и конкретни трудности при достъп до международни пазари Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Учени, бизнес и местна власт си сътрудничат в полза на икономиката в област Стара Загора
Силните страни на старозагорския бизнес са: квалифициран персонал, доверие в бизнес партньорите и конкурентоспособност Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Български фирми могат да кандидатстват за спонсорирано посещение на индийското изложение „MPEXPORTECH”, 16–18 януари 2015 г.
Срок за кандидатстване: 15 декември 2014 г. Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Народното събрание окончателно одобри промените в няколко данъчни закона
Някои от тях няма да влязат в сила от началото на 2015 г. Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
56 пазарни проучвания за 36 държави са изготвени от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия
С цел подобряване конкурентоспособността на фирмите на конкретни пазари и адаптирането им към специфичните изисквания за отделни стокови групи Още
ЕВРОФОНДОВЕ
България е сред най-печелившите от евросредствата за 2013 г., сочи Годишният одитен доклад за изпълнението на европейския бюджет за 2013 г.
Страната ни навлиза в своя втори програмен период с вече натрупан опит и реализирани ефекти от прилагането на политиките за сближаване Още
Опитът и поуките по ОПАК бяха представени на конференция
Основни проблеми при изпълнението на проектите: закъснение при възлагането на обществените поръчки, чести смени на екипите за управление, удължаване на сроковете за изпълнение Още