Брой 118 (2373), 24-06-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ

Resonator City Connect Program търси проекти за устойчива градска среда


Центърът за ко-иновации Resonator стартира първи по рода си проект за столицата – Resonator City Connect Program за решения, които се справят с градските предизвикателства в столицата. Инициативата е под патронажа на Иновативна София – направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ на Столичната община. До 30-ти юни се приемат идеи, които правят града по-устойчив, носят ефективност в управлението на градската среда и подобряват благосъстоянието на гражданите като правят София по-чиста, по-умна и по-сигурна.

Хора, Инфраструктура, Движение, Околна среда и Устойчиво градско развитие са четирите приоритетни области, в които компаниите могат да кандидатстват с вече налични разработки, които имат нужда от тестване и надграждане. Към областите има конкретни подтеми, към които могат да бъдат насочени решенията. Например в приоритетна област Хора са включени теми като пустеещи къщи и здания, състояние и характеристика на сградите, здраве, икономика и др. На фокус са идеи, които имат потенциал не просто да бъдат тествани и работещи за София, но и да могат да са приложат и в други градове у нас и извън страната.

Партньори в инициативата са още Софияплан, Българската асоциация по роботика и автоматизация – PARA, както и много частни компании, сред които Microsoft, Athlon, Silicon Labs, Arrow Electronics и още над десет фирми и организации. Всички те ще подкрепят избрани разработки с предоставяне на лабораторно оборудване и тестова среда, достъп до платформа за дигитални близнаци, менторство, финансиране, изготвяне на бизнес план за пазарна реализация, облачна инфраструктура, интерфейс и потребителски дизайн и др. Столичната община ще осигури достъп до отворени данни за града, инструменти за оценка и валидация на проектите и възможност за допускане до пилотно изпълнение за София на един или повече избрани проекти с потенциал.

Resonator е първият ко-иновационен хъб в България, който събира хора с различни професии и опит, за да си сътрудничат, като им предоставя физическо и виртуално пространство с технологични нововъведения, съдействие и експертиза. Целта е те с общи усилия да създават нови продукти, съвместни проекти и бизнес възможности, да споделят интереси и да експериментират в множество насоки.

Участието на Столичната община в проекта е в съответствие с целите на градската администрация да бъде инициатор или институционален партньор в акселератори, живи лаборатории и др., а също и с изпълнението на “Стратегията за дигитална трансформация на София”. Част от документа са редица индикативни дейности за практическата реализация на Стратегията, сред които е и т.нар. “пясъчник за иновации” за пилотни проекти и тестване на приложимостта на иновативни технологични решения, предложени от столичните технологични компании.

Всичко за Resonator City Connect Program ще намерите на сайта на програмата, а приоритетните области, в които се търсят предложения, са описани в документа тук.

Източник: Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции

НОВИНИ ОТ БТПП
Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ обеща на АОБР намаляване на административните прегради за бизнеса
Работодателите поставиха акцент върху гарантирането на правната сигурност, продължаване на образователната реформа, запазването на данъчния модел… Още
Участвайте в двустранни бизнес срещи по програма Хоризонт Европа - 9-ти юли 2021
Клъстер 6: „Храна, биоикономика, природни ресурси, земеделие и околна среда“ Още
НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА БТПП
Transpress открива нов стратегически логистичен хъб във Видин
Реорганизацията в мрежата ще съкрати сроковете за международни доставки с 24 часа и ще намали цените на транспортните услуги Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП напомня за новите ДДС правила от 1 юли
Електронна система за обслужване на едно гише (one-stop shop) ще улеснява трансграничните продажби Още
Въвежда се нова митническа декларация с намален набор от данни при внос
Новата декларация е предназначена за стоки, вложени в пратки, със собствена стойност, непревишаваща 150 EUR Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Resonator City Connect Program търси проекти за устойчива градска среда
Идеи, които правят града по-устойчив, носят ефективност в управлението на градската среда Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
Комисията за защита на конкуренцията актуализира образците на уведомление за концентрация и на искане за установяване на антитръстови нарушения
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Споразумение за защита на инвестициите между Европейския съюз и Виетнам
СТИВ-Хошимин Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международно изложение за машини и технологии за металообработка MachTech & InnoTech Expo 2021
14 – 17.09.2021 г., Интер Експо Център, гр. София Още